Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Gais udda drag – tar in supporter som tränare

Gais tar ett nytt grepp. Klubben erbjuder nu sina supportrar chansen att bli tredjetränare i laget – under en match. – Vi vill stärka bandet ytterligare till våra supportrar och sponsorer, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

Att supportar får chansen att testa på hur det är att vara tränare för klubben i hjärtat hör inte till vanligheterna. Men nu bryter Gais nya barriärer.

Atleterna meddelar att en av lagets supportrar kommer få chansen i rollen som tredjetränare i klubben samband med en av Gais superettan-matcher säsongen 2018.

– Det är väldigt viktigt att våra sponsorer och vår publik inkluderas i allt vi gör. Det här är en fantastisk möjlighet för någon som är intresserad att få vara med och se hur det funkar med arbetet kring laget. Och även för klubben att få in en ökad förståelse för hur verksamheten fungerar, förmedla vad det är som krävs, säger klubbchef Erik Bergkvist till GP.

"Är en seriös grej"

Alla som är årskortsinnehavare har möjligt att skicka in en ansökan. Efter det väljer klubben att träffa ett visst antal kandidater.

– Det kommer fungera som vid en vanlig rekrytering. Vi vill ha en person som är intresserad och inspirerande, som också kan tillföra någonting.

– Det kommer vara ett tiotal personer som tycker och tänker i den här frågan, för att det ska bli bra. Sedan är det tränarstaben som har det slutliga ordet. Det är viktigt att det blir på ett professionellt vis, annars kan det bli väldigt fel. Det här är en seriös grej och vi kommer vara väldigt noggranna när vi väljer ut vem den här personen blir. Den här personen ska fungera i vår miljö, precis som alla andra inom fotbollsklubben.

Hur ser spelarna på det idén?

– Vi har informerat spelarna att det kommer en kampanj som rör det här, att det kommer vara med en person utifrån under en match. Men det är inget unikt att det är olika personal kring laget. Det kan vara ruljans på människor även vanligtvis. Det kan ju vara vikarier i sjukgymnast- och läkarroller, så att det ska vara störande eller så är ingen risk.

"Får vara med och påverka"

När spelschemat släpps beslutar Gais vilken match det blir som den tillfällige tredjetränaren kommer vara med.

– Man är med på träning dagen innan, så man får se hur det funkar med att förbereda inför match. Sedan är man med under hela resan. På matchdagen, från start till mål. Hela vägen hem till tre poäng.

Och bara ett par timmar efter att kampanjen presenterades berättar klubbchefen att det finns ett stort intresse för att bli den utvalde.

– Det har kommit in några direkt, haha! Vi har en fyra-fem stycken ansökningar redan. Jag tror det är något som folk har frågat om, att kunna få vara med och påverka även där. Nu får man det, under kontrollerade former.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.