Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais målvakt Marko Johansson. Bild: KRISTER ANDERSSON
Gais målvakt Marko Johansson. Bild: KRISTER ANDERSSON

Gais tog skrällpoäng mot Brage

Tufft bortamöte mot toppjagande Brage. Då slog Netinho till med sitt första mål i superettan – och säkrade en blytung poäng åt gästande Gais.
– Det är klart vi är nöjda med en pinne, Men man går alltid för tre, säger Marko Johansson, en av poängräddarna.

Efter tre minuter på Domnarvsvallen var det hönsgård i Gais-försvaret. Bollen studsade som ett flipperspel på Gais-backarna innan ett svagare avslut från Seth Hellberg letade sig utanför.

Bara minuten senare rann Brage igenom på nytt genom Jonathan Morsay, men den gången var nyförvärvet Henrique Moura (som startade för andra matchen i rad) följsam och täckte undan.

Med andra ord var det hemmalaget som dominerade inledningsvis, och lika enkelt som Brage kunde glida igenom Gais-försvaret flertalet gånger första kvarten – lika enkelt kunde dalalaget styra ut och avväpna grönsvart när de sistnämnda väl fick boll på offensiv planhalva.

– De gör det väldigt bra, Brage är skickliga på det de gör. Vi har det tufft i början men efter första fem känner jag ändå att vi har hyfsat koll, säger Gais-keepern Marko Johansson, som alltså testades direkt.

Tidigt Gaisbyte

Gais straffområde var där de flesta bataljerna utkämpades i första halvlek – och då ofta i luftrummet. Men på den långa raden av frisparkar och hörnor var Gais skickliga på att få undan, och det var inte på den vägen Brage fick sina vassaste chanser. Det var utmed marken ...

0–0 såg ut att hålla sig till paus, men Brages Jonathan Morsay ville annorlunda. Yttern tog sig skickligt förbi på sin vänsterkant, och placerade lika skickligt in bollen vid Marko Johanssons vänstra stolpe.

Moralsänkare för Gais? Inte särskilt, skulle det visa sig.

Bortalaget flyttade upp direkt, Netinho drog till från avstånd efter en pass från Karl Bohm, och bollen letade sig in vid stolproten. 1-1 och likaläge i paus trots allt. Men framför allt: brassen Netinho hade gjort sitt första mål i Gais-tröjan.

– Vi ska alltid ge hundra procent oavsett om vi precis släppt in mål eller inte, och det lönade sig den här gången. Netinho har en fin bössa som han borde använda oftare, säger målvakten Johansson.

LÄS MER: "Gais har mer att hämta i det spelet"

Viktig pinne för grönsvart

Efter paus lyfte Brage positionerna på nytt. Robbin Sellin hittade igenom och Marko Johansson tvingades till en kvalificerad räddning bara minuter in i halvleken.

Samma vara fick han visa upp när en snabb Brage-kontring gav Christian Kouakou ett friläge. Anfallaren försökte chippa bollen över en utrusande Johansson, men Gais-keepern fick fingertopparna på bollen och tippade den utanför.

– Jag är nöjd med min insats. Jag är ju där för att skydda laget bakåt. Det är mitt jobb och i dag var det en bra dag på jobbet.

Allt eftersom andra halvlek förlöpte blev det mer och mer Brage. Vid ett tillfälle var Marko Johansson överspelad, men målskytten Morsay kom i för snäv vinkel, och passen in i boxen hittade inte fram till någon hemmaspelare.

Syndabock i hemmamötet

Matchen slutade 1-1 och Gais säkrade en viktig poäng i kampen kring kvalstrecket. Laget har nu två poäng ned till Syrianska (dock med en match mer spelad). För Brage innebär poängen att laget går upp på en andra plats i tabellen.

– Vi känner vi är rätt på väg, säger Marko Johansson, och medger samtidigt att insatsen var extra skön med tanke på senaste mötet mellan lagen (då just Johansson blev utvisad med två snabba baklängesmål som följd.)

– Man hade nog släppt det, men det är klart att när man möter dem igen … Den gången satte jag laget i en negativ situation, och det tog man på sig lite då. Så att vi gör en bra match nu betyder lite extra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.