Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

Gais tänker kräva ersättning av Göteborgs stad

Siktet var inställt på 7000 åskådare – det kom det drygt hälften när Gais arrangerade gratismatch. Nu kommer klubben att försöka få ersättning från Göteborgs stad. – Det har kostat oss otroligt mycket pengar, säger ordföranden Tomas Andersson.

I fjol lockade Gais gratismatch mot Trelleborg FF 6 218 personer. I år hade Atleterna siktet inställt på att toppa den siffran och ha 7 000 åskådare på plats när det var dags för årets gratismatch mot Brommapojkarna. Men några 7 000 kom aldrig. I stället landade siffran på 3 680. En klar missräkning för klubben, som under uppladdningen inför matchen har fått dras med oro över att nazistdemonstrationen som i går ägde rum i Göteborg, skulle avslutas utanför Gamla Ullevi nära inpå matchen.

– Det är ledsamt att folk väljer att stanna hemma och upplever att det fortfarande finns så mycket oro att man väljer att inte åka in till matchen, men en eloge till alla som kom. Fantastiskt roligt att de kom dök upp så klart, så får vi försöka få de andra att komma nästa gång, säger klubbchef Erik Bergkvist. 

Och även om nazistmarschen aldrig var nära att nå arenaområdet var det många som inte vågade sig till matchen. Ingen försäljning av 50/50-lotter ägde rum utanför Gamla Ullevi och flera supportrar valde, enligt Bergkvist, att stanna hemma. 

– Jag tror vi tappade hälften. Jag är faktiskt förvånad över att det kom så mycket folk som det gjorde med tanke på oroligheterna i stan. 

Tänker kräva ersättning

Ordföranden Tomas Andersson berättar att klubben tänker kräva ersättning av Göteborgs stad på grund av de uteblivna publikintäkterna. 

– Vi vill i varje fall försöka uppmärksamma att det har kostat oss otroligt mycket pengar. Att de har planerat det på det här sättet är inget som de pratat med oss med. När de lägger det så så vet de ju att det blir problem för oss. 

I stället för att jobba med marknadsföring av matchen handlade det mest av arbetet inför om helt andra saker för klubbens anställda och ideella.

– Intäktsarbetet blev i stället säkerhetsarbete. Det är ju inte vårt område egentligen. Vi har tvingats till mängder av kontakter med mängder av olika personer, poliser och myndigheter. Massvis av tid som får läggas på det i stället för det som vi egentligen skulle ha gjort.

Hur mycket pengar uppskattar du att ni gick miste om?
– I det här fallet rör det sig om flera hundratusen. Det är lite svårt att räkna ut exakt eftersom det handlar om sponsorer som lägger in pengar per åskådare.

Gais kommer att sammanträda redan under söndagen för att fatta beslut kring hur de ska ta ärendet vidare.