Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais svarar på osannolika siffrorna: "Inte optimalt"

Sedan 2015 har över 70 spelare representerat Gais. När mittfältaren Malkolm Moenza nu lämnade klubben finns det ingen "trotjänare" kvar i truppen. – Det är ingen katastrof men det är inte optimalt, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

Gais har inte varit i allsvenskan sedan 2012. Då slutade klubben jumbo och mäktade bara med en enda seger. Efter det har klubben aldrig riktigt varit nära att ta sig tillbaka till svensk fotbolls finrum. Just nu sladdar klubben runt i den nedre halvan av Superettan. Ekonomiska problem och en oerhört stor ruljangs på spelare har kantat klubbens senaste år. Bristen på kontinuitet talar för sig själv när över 70 spelare representerat Gais sedan 2015.

– Det finns ju ingen klubb som inte vill ha kontinuitet. Men man måste också lyckas skapa förutsättningar för att kunna skapa sig kontinuitet. Vi har i Gais faktiskt inte haft möjligheten under några år att våga och riskera långa kontrakt. Om det inte har bedömts varit säkra kort av sportsligt ansvariga. Vi har kanske tvingats till att släppa spelare beroende på att ekonomiska svängningar i klubben inte gett oss möjlighet till att förlänga. Så viss kontinuitet har man velat ha, men inte kunnat agera på. Det är den här ekvationen som är så svårlöst, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

Från supporter till klubbchef

Erik Bergkvist har gjort en speciell resa fram till positionen han är på i dag. Han har sedan ungdomsåren varit en inbiten Gais-supporter. Sedan tog han vägen genom matchorganisationen till att bli SLO (Supporter Liaison Officer) i klubben. Därefter blev han marknadschef innan han för drygt ett år sedan blev klubbchef.

– Jag tror tyvärr att de här långa karriärerna med flera hundra matcher i samma klubb, tyvärr är ett avhandlat kapitel. Om man kan acceptera att vara lite mer cynisk kring fotbollen och hur den ser ut idag så tror jag man är ett litet steg närmre en professionell verksamhet som kan ge effekt på planen. 

Trots att spelare kommit och gått på löpande band de senaste åren, är det ett ansikte som varit permanent på Gaisgården. Mittfältaren Malkolm Moenza hade varit i klubben sedan 2006 men för bara några veckor sedan stod det klart att trotjänaren också han lämnar klubben. Dagen det blev klart att Moenza lämnar klubben, skrev Bergkvist på twitter; ”En liten del av mitt fotbollshjärta dog idag.”.

– Jag har ganska svårt för separationer. Separationsångesten i sig är speciell men sen är det också att vi tappar vår sista, jag vill inte använda ordet kulturbärare, men han utgör något annat än bara en fotbollsspelare. Jag lägger egentligen ingen värdering i hans potential eller aktuella status på plan utan för mig betyder förlusten av Malkolm någonting större. Det är tufft för Gais att tappa den delen och nu har vi väldigt få spelare som har varit här en längre tid. Det är inte bra, det är ingen katastrof kanske men det är inte optimalt. Jag tror man behöver en liten stomme med klubbhistorik också.

"En resursfördelning som är svår"

Gais har i övrigt en respektabel akademi där många av ungdomslagen tillhör toppen i Sverige. Trots det är det väldigt få talanger som tar hela vägen upp till A-laget. I dagens Gais finns det få egna produkter i truppen. Istället tappar man många akademispelare till andra klubbar, inte minst i Göteborgsområdet.

– Vi har en resursfördelning som är svår. För att få utväxling där så måste vi också satsa på akademin och i dagsläget har vi kanske inte så bra resurser i föreningen att vi kan satsa fullt ut på den. Vi har jättemånga fina spelare och talanger men det är också så att om de inte är kontrakterade från tidig ålder så kan man tappa dem till andra klubbar som kan erbjuda bättre förutsättningar. 

Ett typexempel på det är Häckens succétalang Daleho Irandust. Talangen spelade i Gais ungdomslag innan karriären fortsatte i Häcken, där han gjort stor succé under årets säsong.

– Han är en fantastisk produkt från akademin som vi tyvärr tappade för att vi inte kunde erbjuda samma möjligheter som Häcken. Och med facit i hand så gör han ett helt rätt val. Han går till Häcken och han spelar i allsvenskan och gör det riktigt bra. Han har fått precis den utvecklingen som han ska ha. Sen att vi inte kan erbjuda det just nu i Gais, så är det. Men vi känner också att vi är på väg tillbaka. 

Även rulljans på ledarsidan

Otroligt många spelarövergångar har alltså präglat Gais de senaste åren. Det har också bytts på tränar- och sportchefs-positionen. En som dock har haft en permanent roll i Gais är ordföranden Tomas Andersson. 

– Tomas och hela styrelsen är egentligen oerhört operativa. Det är ganska unikt och nödvändig. Vi krigar på. Vi kan vara jätteöverens och vi kan ibland inte alls vara överens. Jag tycker att en förutsättning för ett lyckat samarbete att man klarar av att vara oense i frågor.

Klubbens mål är givet: att ta sig tillbaka i Allsvenskan. Bergkvist och klubben är väl medvetna om vad som kommer att krävas.

– Jag tror att vi verkligen måste sätta oss ned och blicka långt fram. Vad krävs och hur tar vi oss dit. Det arbetet är i sin linda just nu och det är faktiskt riktigt, riktigt roligt att jobba med. Det måste vara så bra att hållbarheten finns över en väldigt lång tid. Det ska spänna över hela verksamheten. Alla som följer klubben ska veta vart vi är på väg. Det är en förutsättning för att vi ska nå det.