Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl-Alfred Jacobsson har gått ur tiden.

Gais störste har gått ur tiden

Gaislegendaren Karl-Alfred Jacobsson somnade in på onsdagen på äldreboendet i Lövgärdet vid 89 års ålder.

Karl-Alfred Jacobsson hade – och har – i Gais samma kultstatus som "Bebben" Johansson har i IFK Göteborg. Han föddes i Boston, USA, och kom till Sverige som femåring då hans svenske sjömanspappa George och italienskfödda mamma Olympia emigrerade hit. Han debuterade i Gais A-lag 1945 och blev klubben trogen tills han avslutade karriären 1959, med undantag för ett par säsonger i Redbergslid.


"Karl-Alfred Jacobsson står som fotbolls- och klubbsymbol för GAIS ännu 40 år efter sin storhetstid och lär så förbli. Inte bara för att han är en av de största målkungarna någonsin i göteborgsfotbollen. Karl-Alfred har dessutom, liksom Kamraternas »Bebben«, något svårdefinierbart göteborgskt över hela sin fysionomi och gängliga lekamen."
Så skrev journalisten Karne Johansson om Karl-Alfred Jacobsson i Gais jubileumsbok 1994, som också är publicerad på Gais hemsida.


Karl-Alfred Jacobsson skrev fotbollshistoria genom att bli den förste att vinna den allsvenska skytteligan tre gånger i följd – 1952 (17 mål), 1953 (24) och 1954 (21). Han vann också GAIS interna skytteliga samtliga säsonger utom två under åren 1949–58.
Han fick konstigt nog bara göra sex A-landskamper, och svarade för tre mål i dessa matcher.
Karl-Alfred Jacobsson var genuint fotbollsintresserad i hela livet och hade mycket god kontakt med brorsonen Roberto Jacobsson, som själv har varit engagerad i Göteborgsfotbollen i många år, antingen som spelare eller tränare.


– Jag och Kalle hade nära kontakt och han visade mig många fantastiska gamla bilder från sina album, och berättade anekdoter, bland annat om när Gais träningsspelade mot Real Madrid i början av 50-talet och när han var med i landslaget som mötte Ungern med bland annat Puskas i laget, berättar Roberto, vars pappa Sanny Jacobsson också spelade framgångsrikt i Gais, bortsett från fem år i på den tiden hårdsatsande Oddevold.
– SM-guldet med Gais 1954, då han även vann den allsvenska skytteligan, var ett annat kärt minne Kalle gärna talade om, fortsätter Roberto.
Karl-Alfred Jacobsson framlevde sina sista år på ett äldreboeende i Lövgärdet, och han somnade in utan dramatik på onsdagskvällen.
– Han var en glad och social person men hade med ålderns rätt varit lite krasslig de sista åren, säger Roberto, som självklart är tagen av farbroderns bortgång.


Karl-Alfred Jacobssons närmast sörjande är fyra döttrar, barnbarn samt brodern Sanny Jacobsson.

Läs hela Karne Johanssons berättelse om Karl-Alfred Jacobsson på Gais hemsida.