Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gais-spelarnas ord om matchfixningsutredningen

Gais uppladdning inför superettan-avgörandet har varit stökig med en pågående matchfixningsutredning runt klubben och polisförhör med spelartruppen i veckan.
– Det är obehagligt, absolut. Vi har legat i botten i många år nu och krigat, gett blod, svett och tårar och så får man höra det här, säger Niclas Andersén.

Samtidigt som Gais trupp kämpar för att säkra nytt superettan-kontrakt och förbereder sig inför ödesmatch mot Dalkurd i helgen så pågår en polisutredning om matchfixning runt några av klubbens matcher 2019.

I veckan hölls polisförhör med spelare och ledare på Gaisgården. Och fler personer, som har varit verksamma i Grönsvart men som inte längre är kvar, ska höras.

– Vi har kommit framåt. Flera personer har bidragit med viktiga pusselbitar, sade Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, till GP tidigare i veckan.

LÄS MER: Gais-fansens budskap inför ödesmatchen

I Gais-truppen har man trots allt som sker runt omkring försökt att fokusera på lördagens match – och spelarna upplever inte att oroligheterna vid sidan av har påverkat. Men Niclas Andersén, som tillhör en av trotjänarna i Gais och som har varit i klubben sedan 2017, sticker inte under stol med att den pågående utredningen har skapat vissa obehagskänslor.

Andersén: ”Är obehagligt”

– Det är obehagligt, absolut. Vi har legat i botten i många år nu och krigat, gett blod, svett och tårar och så får man höra det här ... Samtidigt är det inget vi kan fokusera på nu, det är passé och vi hoppas att polisen gör sitt i den här frågan, säger Andersén och fortsätter:

LÄS MER: Polisens huvudspår i Gais-matchfixningshistorien

– På träningarna känner jag inte heller att det har påverkat. Vi hade förhöret i tisdags och sedan dess har det varit ur bilden. Vi själva i laget har inte diskuterat det mer sen heller.

Har du själv någon gång utsatts för påtryckningar rörande det här ämnet?

– Nej, aldrig ... det har varit en fantasivärld för mig.

Jacobsson: ”Ett jävla gissel”

August Wängberg tar vid:

– Det är klart att det här är tråkigt. Men jag känner inget obehag, det här rör något som har hänt för mer än ett år sedan och rent krasst är det är inte så himla många kvar i truppen sedan förra året. Vi har inte störts. Det har varit fullt fokus här. Det är väl mest att det har varit lite nyfikenhet från folk.

– Jag vill inte uttala mig mer än så om det. Det får klubben sköta.

LÄS MER: Flera Gais-matcher utreds för matchfixning

Stefan Jacobsson tycker inte att han har märkt på spelartruppen att det har varit en turbulent tid i Gais på sistone. Men tränaren är precis som väldigt många andra bekymrad över företeelsen matchfixning.

– Det är ett jävla gissel i dagens idrott, inte bara inom fotbollen. Det är tråkiga saker och det blir alltid spekulationer och misstänksamhet runt omkring. Spelare kan börja titta på varandra ... Jag förstår mycket väl hur Bosko (Orovic, tränare i Gais 2017-2019) känner sig nu. Att han är både besviken, frustrerad och arg, att det här kan ha pågått och faktiskt verkar ha pågått. Det är inte bra och det är något som vi alla måste stå upp emot.

LÄS MER: Gais-matcher utreds för matchfixning – Bosko Orovic chockad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.