Edin Hamidovic ihop med Marcus Bergholtz och Jesper Westermark
Edin Hamidovic ihop med Marcus Bergholtz och Jesper Westermark Bild: MICHAEL ERICHSEN

Gais-spelarnas mardröm: En återkomst till division 1

Sex Gais-spelare lämnade division 1 bakom sig i fjol. De tänkte inte återvända.
– Det är ett jäkligt mycket bättre liv nu, säger Jesper Westermark.

ANNONS
|

0–1 borta mot Gefle den 8 oktober var ett tufft slag för Gais i jakten på ett nytt superettan-kontrakt.

Med fyra omgångar kvar att spela har laget samma antal inspelade poäng som Jönköpings Södra på kvalplats. Läget är prekärt.

Efter matchen mot Gefle twittrade en besviken Edin Hamidovic:

Han är inte ensam om att känna just så.

Sex av spelarna i Gais trupp lirade division 1-fotboll i fjol. De vill inte uppleva det igen.

– Serierna skiljer sig mycket åt, ekonomiskt och kvalitetsmässigt bland annat. Det är högre lägstanivå på lagen i superettan, det är bättre spelare och jämnare trupper, säger Marcus Bergholtz.

ANNONS

– Sedan åker du till idrottsplatser i stället för arenor. Inte för att superettan är så lyxig, men det är ändå ett steg uppåt.

LÄS MER:De behöver växla upp i Gais kontraktsjakt

"Bland de jobbigaste serierna"

28-årige Bergholtz gjorde 23 division 1-matcher för Utsikten under 2017. Han hade Jesper Westermark, Alexander Nadj, Niklas Olsson, Karl Bohm och Alexander Angelin som lagkamrater där. Alla tillhör Gais nu.

Westermark, Nadj och Olsson klev direkt upp till superettan. Bohm och Angelin tog vägen via allsvenskan och Häcken.

– Skillnaden mellan division 1 och superettan är stor. Det är större klubbar, mer fans, mer pengar, mer press, säger Jesper Westermark.

– Division 1 är bland de jobbigaste serierna. Det är långa bortaresor och man måste lägga lika mycket tid där – plus att man måste jobba mer vid sidan av.

Positivt dock: Serien är ett utmärkt skyltfönster. Edin Hamidovic har full koll på det. Efter elva vår/sommar-mål för Husqvarna FF i fjol ringde Gais.

– Du syns och klubbarna börjar scouta där. De kan hitta fynd, säger han.

Hur upplever du skillnaden mellan division 1 och superettan?

– Den är stor. Allt med inramning, faciliteter, professionalitet, mediebevakning, supportrar ... You name it!

För att Gais ska undvika att trilla ner ett hack i seriesystemet krävs en vändning av formkurvan. Laget har sex raka matcher utan seger och ligger, som sagt, på samma antal poäng som kvalplacerade Jönköpings Södra.

ANNONS

På lördag väntar Landskrona på Gamla Ullevi.

– Det som talar för oss är att vi har ett jävla go i laget och jättebra spelare. Allt runtomkring är också riktigt bra. Vi har allt i våra händer, det är upp till oss att göra det, säger Edin Hamidovic.

"Det finns inte i tankarna"

Jesper Westermark:

– Alternativet att inte spela i superettan nästa år finns inte. Gais ska vara i elitfotbollen.

Marcus Bergholtz:

– Kvaliteten finns där. Vi ska bara kämpa för varandra och göra klart jobbet.

Finns det en rädsla kring att det kan bli spel i division 1 nästa år?

– Det är fyra matcher kvar som ska spelas. Jag tänker att vi kan vinna alla fyra. Vi har inget att vinna på att tänka på division 1. Det finns inte i tankarna. Sedan är det klart att man känner ett ansvar gentemot spelare, ledare och alla runtomkring Gais. Alla måste plocka fram sitt yttersta nu.

Fakta: De lirade i division 1-fotboll i fjol

Edin Hamidovic, 24 (Husqvarna FF), Jesper Westermark, 25 (Utsiktens BK), Alexander Nadj, 32 (Utsiktens BK), Marcus Bergholtz, 28 (Utsiktens BK), Niklas Olsson, 25 (Utsiktens BK), Karl Bohm, 23 (Utsiktens BK), Alexander Angelin, 28 (Utsiktens BK)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS