Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter 1-5-förlusten mot Dalkurd valde Gais att sparka Bosko Orovic.  Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Efter 1-5-förlusten mot Dalkurd valde Gais att sparka Bosko Orovic. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Gais sparkar Bosko Orovic

Efter 1–5 hemma mot Dalkurd och fem raka förluster valde Gais att agera.
Bosko Orovic, tränare och sportchef, sparkades efter två år i klubben.
– Vi kände att beslutet var moget att tas, vi behövde göra en förändring, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i Gais styrelse.

Avgångskraven mot Bosko Orovic har ljudit från Gais-publiken under en lång tid.

Det har blivit ännu en tung säsong

1–5-förlusten mot Dalkurd innebar inte bara klubbens femte raka nederlag, en trettondeplacering och negativ kvalplats i tabellen. Debaclet innebar även att Gais styrelse inte längre hade förtroende för Bosko Orovic.

Efter matchen beslutade man att sparka sin tränare och sportchef.

– Vi hade ett möte, senare där ja. Efter matchen, säger Jonas Östergaard, fotbollsansvarig i Gais styrelse.

Var det Dalkurd-förlusten som fällde avgörandet?

– Det kan man väl säga, eftersom inte beslutet var taget innan. Det är klart att vi har haft tankar innan, med tanke på de prestationerna och resultaten som har varit. Men vi kände att beslutet var moget att tas, vi behövde göra en förändring.

Beslutet togs under söndagen. Beskedet gavs inte förrän under måndagen, innan Gais träning.

Orovic, som tog över ansvaret som tränare efter Benjamin Westman 2017, var fåordig när GP nådde honom.

– Jag fick veta det i morse. Men jag vill inte säga mer än så. Jag kommenterar inte förrän allt har lugnat sig, då kommer jag att ge en ordentlig kommentar. Om en vecka ungefär, sa han strax efter att Gais offentliggjort sitt beslut.

"Vi kände att det var dags"

Även om söndagens storförlust på Gamla Ullevi var droppen som fick den berömda bägaren att rinna över, så var det knappast lugn och ro innan Gais startade om säsongen hemma mot Dalkurd.

Klubben gick nämligen till sommaruppehåll med fyra raka förluster och en tung vårsäsong i bagaget. Men Östergaard och styrelsen trodde att uppehållet skulle kunna leda till en nystart för Gais.

Så blev det alltså inte.

– Vi har ju haft ett stort förtroende för Bosko och Patrik (Ingelsten, assisterande tränare). Vi ville ge dem den möjligheten att lösa det här. Det var planerat ett läger, vi har haft mycket skador och vi hade förhoppningar att få tillbaka spelare … det fanns en förhoppning att det kan vända. Så blev det inte, med ganska stor tydlighet.

Assisterande tränare Patrik Ingelsten tar nu över som tillfällig huvudtränare. Vid sin sida kommer han ha forna Gais-spelarna Lallo Fernandez och Kenneth Gustafsson.

Men lösningen är tillfällig. Den 4 augusti är tanken att Gais ska ha fixat en ersättare för resten av säsongen.

LÄS MER: Han kan ta över Gais

En process som alltså hade kunnat påbörjas under sommaruppehållet, istället för direkt efter.

– Det är klart att man kan väga för-och nackdelar när man väl gör saker. Men vi valde den här varianten och tyckte att det fanns chans att det skulle vända efter uppehållet, att vi skulle mobilisera trupperna. Det lyckades inte.

"Han är omtyckt bland spelarna"

Som konstaterat har påtryckningarna från fansen varit tunga under en lång tid. Många har skrikit sig hesa för att kräva Bosko Orovics avgång.

Tränaren själv har dock hela tiden tryckt på att det viktigaste för honom är att han känner spelarnas förtroende.

Något han hade, även efter Dalkurd-förlusten. Flera spelare var chockade när beskedet om sparkandet av Bosko Orovic kom.

– Jag tror vi hade vänt det under Bosko, det är jag övertygad om, säger August Wängberg.

LÄS MER: Gais-spelarna hade förtroende för Bosko Orovic

Jonas Östergaard berättar att beslutet att sparka Bosko Orovic inte har vuxit fram ur något missnöje från spelarnas håll. Istället vittnar han om ett fortsatt förtroende in i det sista.

– Nej, det har inte varit några påtryckningar från dem. Generellt sett så har spelarna haft förtroende för Bosko och han är ju omtyckt bland spelarna, även bland oss. Han är en jättebra kille och person. Men det är inte bara det som det handlar om, det handlar om resultat i slutändan, säger han.

Hur svårt var beslutet utifrån att han fortfarande hade förtroende bland spelarna?

– Vi har ju tagit ett sammantaget vägande för klubben, för föreningen. Det är klart att det alltid finns personliga tyckanden i det här från alla håll. Wängberg får stå för sin bedömning, vi har också haft den bedömningen fram tills vi inte hade den kan man säga. Det är klart att de har förtroendet, vi har trott och hoppats på att det här ska lösa sig. Men det gjorde inte det och då kommer man till en situation där man måste ta ett beslut. Vi kände att vi hade hamnat där.

Östergaard fortsätter:

– Men visst, spelarna gillade Bosko, man hade förtroende och tyckte att han var en bra tränare. Och det är han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.