Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glenn Heiman  Bild: Bildbyrån
Glenn Heiman Bild: Bildbyrån

Gais skrotar målsättningen om allsvenskan 2020

Gais tänker om – och skrotar målsättningen att nå allsvenskan till 2020.
– Det var ett enkelt beslut att ta, säger klubbens ordförande Glenn Heiman.

Under tisdagskvällen höll Gais medlemsmöte. Ett par hundra personer samlades i Ullevis pressrum.

Det pratades ekonomi (där Gais väntas presentera ett minusresultat för 2018), organisation (där Gais kommer skära ner både vad gäller kanslipersonal och spelartrupp) och sportsliga resultat (där Gais säkrade superettan-kontraktet först i den allra sista omgången).

Det pratades också om långsiktighet.

På den punkten meddelade styrelsen att den målsättning som tidigare funnits om att nå allsvenskan till 2020 nu har skrotats.

– Styrelsen är självkritisk och konstaterar att vi misslyckades med att nå önskad utveckling i de stora frågorna under 2018 och att mycket av det mer grundläggande arbetet återstår att göra. Styrelsen och organisationen är därmed enig om att målet avseende att spela i allsvenskan 2020 måste revideras, berättar ordförande Glenn Heiman.

Någon ny förhoppningsfull målsättning presenterades inte under medlemsmötet. Istället en plan som innebär vidare arbete utifrån principen "Gör om, gör rätt", som Glenn Heiman uttryckte det.

– Styrelsens uppfattning är att Gais behöver bygga en starkare grund av till exempel mål, strategier, policyer och strukturella arbetssätt för att det ska vara möjligt för oss att etablera oss i allsvenskan. Dessutom är det nödvändigt att förbättra ekonomiska förutsättningar för att driva verksamheten och nå hållbara resultat såväl på som utanför planen.

– Vårt förslag är att ansvaret för att ta fram en ny målbild för klubben samt att staka ut vägen mot densamma ska delegeras från styrelsen till en grupp personer som kan lägga tid och fokus på att genomföra arbetet på bästa sätt. Resultatet av det arbetet ska presenteras på nästa årsmöte.

LÄS MER: "De kommer aldrig få bort mig med mordhot och påtryckningar"

"Det ska vi förhoppningsvis aldrig mer uppleva"

Vilka som ska ingå i den där gruppen har ännu inte spikats. Det ska det dock göras innan årsskiftet. Detsamma gäller de ramar som arbetet ska utgå i från.

Beskedet möttes av en del positiva synpunkter. Ännu fler negativa dock.

Flertalet medlemmar riktade kritik mot att tiden är knapp för att hinna ta fram en välgrundad plan innan årsmötet i mars. Andra suckade och poängterade det tröttsamma i ännu en revidering.

Styrelsen svarade med att de inte har kunnat jobba långsiktigt tidigare på grund av att 2018 mest har handlat om att "släcka bränder".

– Vi tappade vår ordförande (Claes Forsberg) i våras, då även vår kassör. Det gav tyvärr en situation där vi alla fick jobba alldeles för mycket med att ta reda på olika saker och förvalta det på bästa sätt. Alldeles för mycket tid har gått till att sköta de dagliga sakerna. Det är den bittra sanningen. Det ska vi förhoppningsvis aldrig mer uppleva, konstaterar Glenn Heiman.

Pernilla Andersson, styrelseledamot, tillade:

– Det är en otroligt stor avsaknad av struktur och planer i den här föreningen. Den enda vägen vi ser nu är att ta tag i de här frågorna och beta av dem en efter en.

Efter det över två timmar långa medlemsmötet konstaterade Glenn Heiman att det var ett enkelt beslut att skrota målsättningen om att nå allsvenskan 2020.

– Ja, egentligen kan man nog säga att det har varit det med tanke på att vi ganska tidigt den här säsongen har känt att vi kanske inte har den organisationen som vi bör ha. Det har nog bara varit svårt att formulera det. Men jag tror ändå att de flesta som var här i dag är glada eller nöjda över det beslutet. Jag tycker det är bra att vi inte stressar någonting som har med den etableringen att göra utan att vi gör det på rätt sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.