Gais satsar på flickverksamhet

Gais väljer att undersöka möjligheten att satsa på flickverksamhet, det beslutades på på klubbens årsmöte. Senast 2021 är ambitionen att satsningen ska sjösättas.
– Det är ett sätt för oss att bli hel som klubb, säger Jonas Andersson.

ANNONS
|

Örgryte IS och IFK Göteborg har nyligen startat seniorlag på damsidan. Nu väljer Gais att ta ett litet steg åt samma håll, att satsa på flickverksamhet. Det beslutades på klubbens årsmöte som gick av stapeln på måndagskvällen.

Gais var tidigt en av klubbarna i landet som satsade på damverksamhet och 1985 spelade Grönsvart SM-final mot Hammarby.

Men efter en sammanslagning med Jitex, under namnet JG93, i början av 1990-talet så dog damsatsningen så småningom av.

Nu ser det dock ut att vara någon form av nytag i antågande, men inte med fokus på seniorer. Inför årsmötet lämnade klubbens styrelse ett förslag om att Atleterna ska ska undersöka möjligheten att satsa på flickverksamhet, med ambition att sjösätta projektet senast 2021.

ANNONS

"GAIS styrelse har för närvarande inga ambitioner att klubben ska ha någon damverksamhet. Däremot rimmar det dåligt med klubbens värdegrund att vi endast organiserar fotboll för pojkar och inte för flickor, och önskar därför ett uppdrag från årsmötet att vidta nödvändiga förberedelser för att senast 2021 åter starta med flickfotboll inom ramen för GAIS akademiverksamhet", skrev styrelsen inför årsmötet.

Röstade ja

Väl där berättade styrelseledamot Bengt Jildmalm, å styrelsens vägnar, om förslaget.

– Vi har hållit på i några år och diskutera om Gais är en hel förening utan att ha några flickor i föreningen. Vi har kommit fram till att det är vi inte, sade han och fortsatte:

– Gais har en lång historia av damlag, även om det är svunna tider. Vi hade tänkt starta upp arbetet under 2020 med att undersöka möjligheten att starta upp flickverksamhet. Och sedan starta igång med full kraft 2021.

Medlemmarna gick på styrelsens linje och röstade med ett rungande ja till förslaget. Det följdes av en varm applåd.

– Precis som Bengt sa är det ett sätt för oss att bli hel som klubb. Det handlar också om att bygga en supporterbas, men framför allt om att de tjejer som nu följer med sina föräldrar på fotboll också ska kunna ha möjlighet att spela i Gais, säger ordförande Jonas Andersson efter mötet.

ANNONS

"Inte ditåt vi siktar"

Samtidigt utesluter han inte att flicksatsningen på lång sikt också kan växa till att klubben återstartar verksamhet för seniorer på damsidan. Men det är inget som klubben aktivt kommer arbeta för, åtminstone inte i nuläget.

– Det skulle kunna bli resultatet om ett större antal år, men det är inte där vi vill börja.

Andersson menar också att det är viktigt att tänka efter hur många elitlag som ryms i Göteborg på damsidan – innan man eventuellt fattar ett beslut om en sådan satsning.

– Göteborg har redan ett elitlag. Finns det utrymme för två-tre lag? Ja, kanske. Men finns det plats för ett fjärde, femte, sjätte? Nej. Det är därför inte ditåt vi primärt siktar utan i stället på ungdomsverksamheten. Vi börjar nog inte med 15-16-åringar heller, utan vi startar underifrån med fotbollsskola och i de yngre åldrarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS