Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Valhalla IP är en av planerna Gais Open kommer spelas på i helgen.  Bild: ANDERS YLANDER
Valhalla IP är en av planerna Gais Open kommer spelas på i helgen. Bild: ANDERS YLANDER

Gais saknar tillstånd från polisen för att arrangera cup

Gais har, med två dagar kvar till ungdomscupen Gais Open, ännu inte fått tillstånd från polisen för att att arrangera en allmän sammankomst.
Klubben skickade in ansökan först i torsdags – åtta dagar innan turneringens början.
– Vi har haft en lång dialog med polisen om det här. Vi har inte behövt det här tillståndet tidigare, säger Gais vice ordförande Roland Blomstrand som är ansvarig för Gais Open.

I helgen fylls åtta planer i Göteborgsregionen av ett hundratal lag från stora delar av södra Sverige för att delta i Gais Open. På onsdagsmorgonen beslutade sig Gais dock för att stoppa alla lag från Skåne med hänvisning till smittspridningen i regionen. Ungdomsturneringen arrangeras för tolfte gången och Gais har, trots både det lokala smittskyddets och statsepidemiologens avrådan, planerat att genomföra cupen.

LÄS MER: Gais-basen Jonas Andersson kritiseras: ”Kan påverka trovärdigheten”

För att göra det på ett smittsäkert sätt har ett antal säkerhetsåtgärder införts, så som att alla lag bor på hotell istället för skolor, ett privat bussbolag har hyrts in för att bussa lagen mellan spelplatserna och boendena samt att ingen publik tillåts på matcherna.

En punkt klubben dock inte har säkrat är det tillstånd för allmän sammankomst som man söker hos polisen. Vid evenemang som ”anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den” ska ett sådant tillstånd finnas hos polisen. Gör det inte det kan polisen upplösa evenemanget.

LÄS MER: ”Det är bara genuint dåligt omdöme”

Klubben skickade in en ansökan om tillstånd först torsdagen den 22 oktober, åtta dagar före cupens start. Isabelle Lundqvist är ordningshandläggare på polisens tillståndsenhet i Göteborg:

– Det är ett ärende som inte är färdigt just nu, utan är under handläggning. Det finns inget klart tillstånd. Vi brukar säga att man ska skicka in ansökan två arbetsveckor innan, för att man ska ha tid på sig att handlägga det, säger hon.

Hur bedömer du chanserna att det blir klart innan turneringen börjar?

– Som det ser ut nu kommer de få tillstånd, om ingenting dyker upp nu i sista sekunden. Det gäller att de kan se till att det totala publikantalet på alla åtta planerna inte överstiger 50 personer.

LÄS MER: Trots ökad smittspridning – Gais arrangerar stor ungdomscup

”Det var en oklarhet om det behövdes”

Roland Blomstrand är cupansvarig hos Gais. Han berättar att föreningen tidigare inte behövt den här typen av polistillstånd, men att klubben efter dialog med polisen skickade in en ansökan i torsdags.

– Det var en oklarhet om det behövdes eller inte. Vi har haft en lång diskussion innan vi skickade in det här. Tidigare år har vi fått våra tillstånd från Göteborgs Fotbollförbund. Det tillståndet fick vi den 29 september. Sedan dess har vi haft en löpande diskussion med polisen, säger han.

Hur ser du på riskerna med att ni skickade in ansökan så sent?

– Vi har inte behövt det tidigare. Men i dialog med polisen kom vi överens om att vi skulle skicka in det här också. Vi har fått en positiv återkoppling från polisen hela tiden när det gäller ordningsfrågorna.

Det totala publikantalet på samtliga pågående matcher i Gais Open får alltså inte överstiga 50 personer. Detta ska arrangören se till följs genom att domaren ska avbryta matcher där publik finns på plats och inte blåsa igång den förrän personerna har avlägsnat sig från platsen.

– Jag tror alla respekterar det här, säger Roland Blomstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.