Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Gais säkrade kontraktet – efter hjälp från Öster

Öster besegrade Frej, vilket innebär att Gais spelar i superettan 2020.
För tredje året i rad lyckades därmed Grönsvart säkra kontraktet i sista omgången.
– Vi borde gå till något riktigt bra konditori och välja ut den finaste tårtan de har och skicka till Växjö, säger Calle Nyström.

De har våndats hela hösten. Nu kan de andas ut.

Gais spelar i superettan 2020.

– Det är såklart jätteskönt. Det är en lättnad. Det är så viktigt för klubben, alla oss spelare och alla runt omkring att hålla kvar den här fantastiska föreningen, säger Calle Nyström.

– Det löste sig. Det är små marginaler, men ah, så skönt!, säger August Wängberg samtidigt som musiken dånar på högsta volym i omklädningsrummet.

Ni kan historien vid det här laget.

2017 räddade Gais kontraktet i sista omgången.

2018 räddade Gais kontraktet i sista omgången.

Och på söndagen stod det alltså klart att Grönsvart lyckades göra om bedriften. Igen. För tredje året i rad.

Men till skillnad från de två föregående åren var det inte av egen maskin som gaisarna klarade sig kvar. 0–0 hemma mot Trelleborg, som också kämpade för nytt kontrakt, hade inte räckt långt om Frej samtidigt hade besegrat Öster i Växjö.

"Är supertacksamma"

Som tur var, för Gais del, var det dock aldrig något snack på Myresjöhus arena. Smålänningarna, som tog ledningen redan efter fem minuter, körde över Täby-laget med 4–0, vilket innebar att resultatet mellan Gais och TFF blev av ringa betydelse.

– Vi är supertacksamma för Östers insats. Hade Frej vunnit så hade vi stått där nu och varit på kval, säger Calle Nyström ...

Han tillägger:

– Vi borde gå till något riktigt bra konditori och välja ut den finaste tårtan de har och skicka till Växjö.

Flera spelare i Gais hade under matchen inte koll på hur det gick nere i Växjö, men August Wängberg och Marko Johansson var två som såg till att hålla sig uppdaterade på läget.

– Jag frågade Kenneth (Gustafsson) i paus och fick veta att de ledde med 2–0 då, sedan fick vi höra speakern i andra som sa att de ledde med 4–0 och då förstod vi att det var lugnt.

LÄS MER: Matchanalys efter Gais kryss mot Trelleborg

– Jag hade snack med bollkallen vad det stod, men jag ville inte säga det till någon därute för då kanske vi skulle tappa fokus. Men mitt psyke är ganska bra, säger målvakten och skrattar.

"Hoppas de förstår vad de betyder"

Och även om det fanns en viss besvikelse över att laget inte förmådde att vinna sista matchen var det ändå så att lättnaden över att kontraktet är fixat som präglade känslorna hos spelarna efteråt.

– Det är otroligt dåligt att hamna här. Det är tre misslyckade säsonger vi har varit med om. Men att i själva stunden ändå lösa det, visar att vi har en karaktär och en mental styrka, säger Nyström och fortsätter:

– Det är en otrolig mentalitet i den här föreningen. Supportrarna swishar miljoner, det finns en jäkla kraft. Folk bryr sig så otroligt mycket. Man får ha en så stor respekt för det.

LÄS MER: "Nu får ni bestämma er, Gais"

När slutsignalen ljöd stod mittbacken och Marko Johansson länge kvar och firade med fansen.

– Att de åker och kommer … jag blir förundrad. Efter Västerås senast var jag så otroligt besviken på mig själv. Jag vågade inte ens titta dem i ögonen. Men de pushade oss ändå. Det finns inte för dem att vi skulle till kval och när du får det stödet, du växer verkligen. Och i dag … de är verkligen helt otroliga. Den klicken och de som är här i dag, jag vet inte om de förstår hur mycket de betyder för den här klubben. Jag hoppas att de fattar det. De är värda så mycket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.