Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Gais riskerar åka ur topp tio

Ett av den allsvenska historiens bästa lag kan ligga pyrt till.

MFF leder den allsvenska maratontabellen med IFK Göteborg hack i häl, men det finns fler västsvenska lag bland de bästa genom tiderna.

På plats femte plats finns Elfsborg, på åttonde Örgryte, på nionde Halmstad och tionde plats finner vi Gais. Men hur länge blir de kvar?

Gais har lyckats skramla ihop 1686 poäng under sina 54 säsonger i allsvenskan. På plats elva finns Örebro med, efter fem omgångar i Allsvenskan, har man 1554 poäng.

Makrillarna ligger 132 poäng före. Det kan tyckas ointagligt. Men skillnaden är att Örebro ligger i Allsvenskan och har gjort det fyra av de fem senaste säsongerna. Gais har däremot inte varit uppe i Allsvenskan sedan 2012 och ser tyvärr inte ut att lämna Superettan inom någon närmare framtid.

Förra året tog Örebro 37 poäng. Håller man sig bara kvar fyra (om det går riktigt bra tre) säsonger till är det kört. Örebro tar över Gais plats bland svenska fotbollens topp tio genom tiderna.

Heinz Martini, ordförande i supporterklubben Makrillarna, det vore väl pinsamt?

– Det är klart det är bekymmersamt. I år går nog inte Gais upp, även om man alltid hoppas. Men Gais kommer att bygga ett lag i år och förhoppningsvis vara nog stabila för att ta oss upp nästa säsong, säger han.

För åttan Örgryte, som ju inte heller ser ut att vara på väg upp i Allsvenskan, ser det lite bättre ut när det gäller placeringen i maratontabellen. 59 poäng bakom sig har man Halmstad som visserligen inte ligger i Allsvenskan i år men å andra sidan torde ha bättre chans än Örgryte att ta sig upp och börja knappa in.

Fotnot: Poängen är omräknade efter principen 3 poäng för seger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.