Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: CARL SANDIN

Gais om permitteringsfrågan: "Ingen kommentar just nu"

Flera klubbar, däribland IFK Göteborg och Frölunda, har valt att korttidspermittera sin personal.
Gais, som hade styrelsemöte på torsdagskvällen, diskuterade frågan – men har ännu inget besked att meddela.
– Jag har ingen kommentar att ge om det just nu, säger Jonas Andersson.

Det nya coronaviruset slår hårt mot samhället och idrotten är inget undantag. Flera föreningar ställs inför stora ekonomiska utmaningar och många har nu börjat agera.

Bland elitklubbarna i Göteborg var BK Häcken först ut där spelarna gått med på att tillfälligt sänka sina löner samtidigt som klubben korttidspermitterar delar av sin personal.

Snart tog IFK Göteborg, som inte bara korttidspermitterar all personal utan också säger upp två personer, ett kliv i samma riktning och på torsdagen agerade Frölunda med att permittera all personal fram till 30 april.

Fåordig om permitteringar

När det gäller stans superettan-klubbar finns det dock inga besked än.

Frågan om permitteringar stod högt upp på agendan när Gais hade styrelsemöte på torsdagskvällen, men ordförande Jonas Andersson ville, utan att dementera att permitteringar kan komma att verkställas, inte ge något besked om hur klubben förhåller sig i frågan.

– Det har varit en av frågorna vi har diskuterat. Ekonomi var en av huvudpunkterna på dagens sammanträde. Och även permitteringsfrågan. Jag kommer inte säga något om det i kväll. Jag ska prata med anställda och göra en förhandlingsframställan av det vi kom fram till, innan jag uttalar mig mer om det i media. Jag har ingen kommentar att ge om det just nu, säger han.

Hade ni några andra potentiella strategier, för hur man skulle kunna kostnadskapa, uppe för diskussion?

– Det är klart att vi tittar på hur vi ligger i budget förhållande till våra intäkter och resonerar kring vilka möjligheter som finns och vilka risker som finns i budgeten. Det finns också ett antal andra bitar, som nedsatta arbetsgivaravgifter som skulle kunna bli en plusfaktor för oss. Sedan kan man än så länge bara spekulera i vad ett eventuellt bidrag från Riksidrottsförbundet till fotbollen kan ge och då till Gais i ett senare skede. Så det finns möjligheter. Vi har också pratat om andra åtgärder – men ännu inte fattat några beslut om några särskilda neddragningar, säger Andersson.

Får lån av banken

Vidare gav han sin syn på det ekonomiska läget i stort:

– Det är klart att det är tufft. De här nio eller tio omgångar som just nu är ställda, där inbegrips ett hemmaderby för oss och det är den enskilt största matchintäkten under året. Det är väl den vi är mest bekymrade över. Men om serien kommer igång i början av juni och det blir med publik så är det naturligtvis ett läge som underlättar för oss väldigt mycket. Men det är ett antal tuffa månader som väntar fram till dess.

Bland många tuffa frågor att hantera i denna svåra tid hade ordförande Andersson också ett positivt besked att ge.

Banken har gett grönt ljus för ett lån till den planerade konstgräsplanen. Gais väljer att genomföra projektet trots det rådande osäkra ekonomiska läget.

– Vi kan låna pengar för vårt konstgräsprojekt. Så det har vi beslutat att gå vidare med trots de osäkra förutsättningar som råder i övrigt. Det är ett så viktigt projekt för klubben. Det är ett glädjande besked i mörkret att vi ändå känner oss trygga och stabila att kunna gå vidare med det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.