Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Gais nollat i Stockholm – nu väntar kval

Tränarbytet gav inte önskad effekt.
Gais kryssade mot Akropolis – och kommer behöva kvala för att hänga kvar i superettan.
– När man inte lyckas med det man siktar på … då kommer de besvikna känslorna, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

Förlusten mot Östers IF blev droppen. Två dagar efter nederlaget i Växjö meddelade Gais ledning att klubben valt att arbetsbefria tränare Stefan Jacobsson med omedelbar verkan, det här som en konsekvens av en längre tids svaga sportsliga resultat.

LÄS MER: Gais-fansen visade sitt missnöje – efter kvalplatsen

Ett landslagsuppehåll och ett gäng träningar senare var det på söndagseftermiddagen dags för Jacobssons efterträdare, den tidigare assisterande tränaren, Fredrik Holmberg, att leda laget i sin första match som huvudansvarig. Mot bottenkollegan Akropolis på ett kylslaget Grimsta IP i Stockholm.

LÄS MER: 15 tränare som skulle kunna vara något för Gais

Förutsättningarna inför matchen var glasklara.

Efter att Vasalund och Falkenbergs FF förlorat under lördagen var Gais redan inför avspark säkra på att hotet om direktnedflyttning inte längre existerade. I stället handlade allt om och att försöka ta sista chansen att rädda sig undan negativt kval.

Gais inledde piggt

Vid kryss eller förlust mot Akropolis, en placering och fyra poäng före Gais i tabellen inför match, skulle alla möjligheter vara borta och Dalkurd vänta i kval.

Vid seger skulle det finnas hopp inför slutomgången mot Gif Sundsvall.

Allt att vinna för Atleterna, därmed.

Men det slutade med kryss. Och besvikelse.

– Så här direkt efter slutsignalen så är det klart att det är en konstig känsla för oss alla. Vi gick för det, vi försökte verkligen göra allt för att ta de här tre poängen. Vi såg möjligheten. När man inte lyckas med det man siktar på … då är det tufft. Då kommer de besvikna känslorna, säger Fredrik Holmberg.

Den nytillträdde huvudtränaren hade, jämfört med laget som ställde upp mot Öster senast, möblerat om en hel del i startelvan. För första gången i superettan gavs talangen Harun Ibrahim chansen från start. Och vänsterspringaren Malkolm Moenza fick axla rollen som högerback. Exempelvis.

Och Gais kom ut piggt med fart under fötterna, dock utan att skapa några chanser.

LÄS MER: Vem är Gais tränare Fredrik Holmberg?

Efter en fin inledning av Makrillarna tog Akropolis över, även om inte heller hemmalaget, undantaget i samband med ett par fasta situationer, lyckades få till några större offensiva farligheter.

I slutet av halvleken kom Gais, anförda av en bortaklack som ökade trycket i sången, tillbaka starkt och satte Akropolis under hård press stundtals.

Men 0–0 i paus.

LÄS MER: Nyckelpersonernas förklaringar – till Gais stora misslyckande

Gais nollat – kval väntar

Den andra halvleken bjöd på aningen fler chanser och mer öppet spel. Det mesta och det bästa hade fortsatt Akropolis.

Gais tvingas till kval. Bild: JESPER ZERMAN
Gais tvingas till kval. Bild: JESPER ZERMAN

Fredrik Holmberg försökte skifta och gjorde byten för att få fart på laget, men det var trubbigt framåt. I slutminuterna ordnade Gais ett par hörnor – ingen resulterade. Samtidigt hade Akropolis ett par vassa lägen att spräcka nollan.

Det slutade 0–0.

– Akropolis ligger kompakt. Då gäller det att flytta på dem lite snabbare än vad vi gör och hitta sätt att komma in bakom, så man inte trillar ner och hamnar med så många mötande spelare. Vi försöker nästan hjälpa varandra för mycket. Det är svårt att skapa om man inte söker löpningen in bakom backlinjen oftare, säger Holmberg.

– Sedan gick killarna för det i dag. Vi ville. Jag kan inte vara besviken på det sättet, över den här matchen. Det är mer helheten och situationen som man är besviken över.

I och med resultatet blir Gais sista match i serien, mot Gif Sundsvall hemma på Gamla Ullevi, betydelselös. Laget kommer sluta på 14:e plats i tabellen och möta tvåan i Ettan norra, Dalkurd, i ett dubbelmöte om en plats i superettan 2022.

– Mitt uppdrag är att blicka framåt och det som ligger framför oss. Det finns ingen tid att älta. Nu vet vi förutsättningarna. Nu har vi den här tiden framför oss och ska bygga vidare och göra det bättre än vad vi gjorde i dag.

– Jag ser ändå med försiktig optimism på framtiden. Trots allt.

Fakta: Så startade Gais

(4–2–3–1) Mathias Karlsson – Malkolm Moenza, August Wängberg, Emin Grozdanic, Niklas Andersen – Adam Egnell, Joackim Åberg – Harun Ibrahim (Julius Lindberg, 62), Viktor Alexandersson (Johan Andersson, 88), Jonas Lindberg (Filip Örnblom, 90)– Simon Alexandersson (Michael Kargbo, 62).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.