Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gais närmast seger – men bara oavgjort

Debutanten låg bakom kvitteringen - men trots hård press lyckades inte Gais få mer än en poäng mot Degerfors. Matchen slutade 1-1.

Det var Degerfors som inledde bäst på Gamla Ullevi. Gais hade svårt att få grepp om bollen och gästerna kunde också ta ledningen redan i den sjunde minuten. Det var Christoffer Wiktorsson som tilläts nicka in 1-0 på ett väl avvägt inlägg och Gais var i underläge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Så bra var Gais-spelarna i krysset mot Degerfors

Det tog ett tag innan man hämtade sig, men under första halvleks sista kvart kom Grönsvart igång och tog över mer och mer. Då började också chanserna uppenbara sig och den överlägset bästa fick Edin Hamidovic som närapå fick öppet mål efter returen på Ajdin Zeljkovic skott. Hamidovic lyckades dock träffa ett ben, och Gais gick till pausvila med ett måls underläge.

LÄS MER: Hamidovic efter missarna: Min bästa insats hittills

Den andra halvleken var händelserik. Gais fortsatte att jaga kvittering och var nära när Andreas Östling dunkade bollen tätt över ribban från nära håll. I stället var det Ajdin Zeljkovic som frälste hemmaklacken när han på Aiden Harveys fina inlägg satte bredsidan till och skickade bollen i mål. 1-1.

LÄS MER: Debutantens märkliga fotbollsresa

I 64:e minuten fick Hamidovic ännu ett kanonläge, men den här gången hindrade en fotparad från Dario Miskic honom från att göra mål. Samtidigt drog ett regnoväder in över Gamla Ullevi och det stod klart att resten av matchen skulle handla om kamp och vilja.

Erik Westermark och Dusan Djuric byttes in, Aiden Harvey – lyckosam och företagsam debutant – och Ajdin Zeljkovic klev av. Och Gais fortsatte att ligga på – inte minst Hamidovic som flera gånger testade duktige Dario Miskic i DIF-målet.

Gais låg på ända in i det sista och kan nog sägas ha förtjänat de tre poängen i regnrusket, men matchen slutade oavgjort och Grönsvart får fortsätta att jaga poäng framöver för att närma sig lagen i tabellens topp.

– Första 20 kommer vi inte riktigt på dem i aggressiviteten. Men sedan har vi nio eller tio solklara målchanser och gör ett mål. Jag hyllar killarnas arbetsinsats, vi gör det bra förutom att vi inte gör mål på så många solklara målchanser, säger Bosko Orovic.

Gaistränaren säger sig också se ett mönster som pekar på att Gais inte tycks få fart på spelet förrän man ligger under.

– Det är en ledarfråga som vi ska diskutera. Det är som om vi har något att förlora när det står 0-0, det är så man upplever det.

Kan du utveckla det?

– Vi granskar oss själva här i ledarstaben. Degerfors är ett bra lag, men samtidigt känns det som att när de gör 1-0 och ju längre matchen lider så är det som att alla spärrar släpper. Då har vi inget att förlora längre. Det är en ledarskapsfråga. Varför släpper alla hämningar i andra halvlek, där vi flyger fram?Jag vet inte varför. Jag önskar jag visste, men om jag gjorde det hade jag väl suttit bredvid Lasse Lagerbäck i dag. Det är två skilda halvlekar, så mycket kan man säga. Andra är stundtals magnifik.

LÄS MER: "När man inte fungerar som människa fungerar man inte som fotbollsspelare"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.