Gais-målvaktens knep – fullt regnställ

ANNONS

–Jag tränar alltid så här – oavsett om det är ösregn, blåst eller som nu; härligt sommarväder, förklarade Tommi Vaiho, efter gårdagens svettiga träning på Gais-gården.

Han utvecklar:

– Att träna med regnställ ger mig en helt annan känsla när det väl är match; med bara shorts och tröja känner jag mig betydligt lättare, smidigare och friare, säger han.

Regnställ eller inte – den snart 28 årige Tommi Vahio (fyller den 13 september) har växt ut till en stabil och inte minst reptilsnabb sista utpost i Gais och blir med sin erfarenhet viktig i dagens heta derby.

Han kom från Djurgården 2013 och är därmed inne på sin fjärde säsong i Grönsvart.

ANNONS

Sedan Tommi Vaiho tog plats mellan stolparna har han bara missat en enda match, borta mot Östersund i september 2014 på grund av avstängning.

– Det har rullat på bra och blivit en bit över 100 matcher, säger den rutinerade målvakten.

I dag väntar alltså ytterligare en match – och det är inte vilken drabbning som helst, klassiskt derby mot ärkerivalen Öis triggar alltid gång.

– Det är klart att det gör. På pappret är det en match av 30 – men när man väl är där blir det något annat med inramningen, den stora publiken och den prestigefyllda kampen där båda lagen vill segra. När spelet sedan kommer igång är det som vanligt – det gäller att inte släppa in några mål, säger han.

Lagets taktik har han klart för sig.

– Öis är ett spel- och passningsskickligt lag med flera snabba spelare. Det gäller helt enkelt att störa deras offensiv tidigt så att de inte får igång något vettigt spel. Deras svaghet? Det är nog defensiven, det är där vi ska komma åt dem, analyserar Tommy Vaiho.

Hans främsta bidrag till att hålla tätt bakåt är de snabba reflexerna. Åtskilliga är de gånger då Gais motståndare signalerat för mål, men så har Vaiho varit där och fått upp en hand eller sträckt ut en fot.

ANNONS

– Jag är nog är rätt snabb i grunden, men tränar aktivt reflexerna. Mycket handlar nog även om inställning – jag fick tidigt lära mig att gå på alla bollar, även de som inte ser farliga ut. Det sitter i och har hjälpt mig många gånger, säger han.

Gais har vunnit de tre senaste matcherna och i den allra senaste, mot Assyriska, höll Tommi Vaiho nollan.

– Tommi är väldigt viktig för oss, trygg, lugn och säker, berömmer tränaren Benjamin Westman och fortsätter:

– Dessutom är han en riktig tävlingsmänniska, en sådan som aldrig ger sig och som alltid vill utvecklas, säger han.

Egenskaper som tillsammans med ett svettigt regnställ blir avgörande i dag?

ANNONS