Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Här träning på Gais gräsplan, klubbens konstgräsplan ska läggas om – men projektet drar ut på tiden. Bild: MATHIAS BERGELD

Gais konstgräsplan försenas med flera månader

Förhoppningen var att Gaisgården skulle ha sin nya konstgräsmatta på plats till säsongstart 2020. Så blev det inte. Projektet är rejält försenat – men ordförande Jonas Andersson är inte orolig.
– Vi tvivlar inte på att det här kommer att bli av, vi vill bara göra så rätt som möjligt, säger han.

Efter flera års väntan och längtan kom i höstas beskedet att Gais önskan om att byta ut plastgräset på Gaisgårdens konstgräsplan blir verklighet. Det här efter att klubben beviljats ett kommunalt investeringsbidrag på 1,2 miljoner kronor och utöver det ett kommunalt borgenslån med maxtak på 2,7 miljoner kronor.

– Ur mitt perspektiv blir vi en helt annan klubb med det här. Det gör att vi får tillbaka en fantastisk utvecklingsmöjlighet, vilket knyter ihop hela verksamheten där A-laget är på anläggningen och får en naturlig miljö på Gaisgården, sa dåvarande klubbchefen Erik Bergkvist till GP efter att Göteborgs Stads idrotts- och föreningsnämnd fattat beslut i frågan.

På Gais medlemsmöte i början av november uttalade klubbens styrelse en förhoppning om att den nya konstgräsmattan skulle bli klar till dess att A-truppen drog igång försäsongen 2020, eller strax därefter.

LÄS MER: Kommunalt miljonbidrag till Gais – ny konstgräsplan blir av

Så har det dock inte blivit.

I slutet av februari är ännu ingen omläggning av konstgräsmattan på gång.

"Tvivlar inte på att det blir av"

Val av matta är inte gjort och inte heller vilken leverantör klubben ska använda sig av. Dessutom är finansieringen, trots det kommunala bidraget, inte riktigt i hamn, berättar ordförande Jonas Andersson för GP.

– Vi har fått ett väldigt generöst bidrag från kommunen som vi är väldigt glada för. Det täcker dock inte kostnaden för en hel plan så vi håller på att jobba med finansieringen och även att lånefinansiera delar av investeringen. Som jag uppfattat det är vi i slutfasen av det här, säger Jonas Andersson.

Du säger att finansieringen är något som inte är helt på plats, finns det en oro kring att projektet trots allt inte blir av?

– Jag ser inga sådana bekymmer, nej.

– Vi tvivlar inte på att det här kommer att bli av. Det har bara blivit lite försenat och vi vill göra så rätt som möjligt med både finansiärer och leverantörer. Det behöver sys ihop på ett bra sätt.

Vad är anledningen till att det här har dragit ut på tiden?

– När vi insåg att vintern kom för nära så bestämde vi oss för att inte jäkta iväg projektet utan låta det ta den tid som behövs. Vi visste inte om det skulle komma att bli tjäle i marken, även om det nu har varit en vinter där man egentligen hade kunnat rulla ut en matta när som helst ...

Något exakt datum för när arbetet med den nya planen kan sättas igång – eller när den kan tänkas bli redo att använda är i nuläget osäkert.

Lär dröja till sommaren

Först ska Gais välja leverantör och mattyp. Sedan ska det också föras diskussioner internt med framför allt klubbens akademiansvariga, då det är ungdomslagen som nyttjar den befintliga planen, om vad som är lämpligast när det kommer till tidpunkt för omläggningen.

– En del talar för att det är bäst att göra det här under sommaren, när en del av verksamheten ändå är på sparlåga. Men det är ett övervägande som måste göras, det tar ett par veckor att dra upp den befintliga mattan och lägga ny. Under de veckorna måste vi hitta ersättningsplaner. Och desto mindre verksamhet som är igång under den perioden desto enklare blir det.

Samtidigt som Andersson är lugn i att projektet kommer att bli av – och att det kommer att bli bra medger han att det finns en viss frustration över att man inte har kommit längre i frågan.

– Det är klart att det är frustrerande. Inte minst för spelarna i A-truppen som behöver sätta sig i bilen och åka ner till Valhalla och andra planer i stan. Det här spontana att kunna stanna kvar och köra lite extra inläggs- eller skotträning uteblir nu. Det hade varit önskvärt att ha kommit längre. Men idrotts- och föreningsnämnden sköt på beslutet någon månad och det gjorde att vi kom lite närmare vintern innan beslutet var fattat. Och för vår del var det också länge osäkert vilken division vi skulle tillhöra, vilket gjorde att det var oklart vilka finansieringsmöjligheter vi skulle ha för projektet som helhet.

Parallellt med planprojektet arbetar Gais också med att undersöka eventuella möjligheter att utvidga klubbens område runt Gaisgården ytterligare. Grönsvart har under lång tid önskat att kunna anlägga en tredje plan i anslutning till anläggningen.

Ingen fullstor plan

Något konkret finns inte att ta på – men Jonas Andersson berättar att kommunen för tillfället ser över de olika verksamheterna och markavtalen som finns i området, där det bland annat finns en skyttebana.

– Det är klart att vi är trångbodda som vi är, vi hade gärna sett att vi hade haft en tredje plan. Det är högst önskvärt. Sedan är det också en ekonomisk fråga för klubben. Men det är framför allt en fråga om vad kan vi få tillgång till för mark? Hur ser avtalen ut mellan kommunen och skytteföreningen och andra som använder mark i området?

Den nya konstgräsplanen kommer, precis som den befintliga, inte att bli fullstor. Men mycket pekar på att den nya konstgräsplanen åtminstone kommer bli närmare fullskaligt mått för fotbollsplan än den nuvarande.

– Det är längden som blir det svåra. En viss breddning kan vi få till, men på längden tar det stopp. Där tar vårt arrende slut och det är parkering åt andra hållet. Så det är såhär det får bli.

Är det problematiskt att ni inte har fullstor plan?

– Jag kan inte exakt måttfrågan, men som jag har förstått det är det inte ett problem att spela matcher på den här planen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.