Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais körde över Varberg – räddade kontraktet

Med kniven mot strupen bjöd Gais hemmapubliken på en av säsongen bästa matcher. 3–0 mot Varberg innebär att kontraktet säkrades i sista omgången. – Jag är rätt så tom nu. Jag är helt färdig och det enda jag vill är att sova, säger tränare Bosko Orovic.

Gästande Varberg kom till Gamla Ullevi med en defensiv uppställning. Gais var desto mer offensivt och tog omedelbart hand om bollinnehavet. Och efter nio minuter kom utdelningen när Dusan Djuric frispelade Luka Mijaljevic, som avancerade kraftfullt och säkert satte 1–0.

Efter målet tvingades Varberg lyfta upp laget en aning och matchbilden jämnades ut. Gstperna hade också två farliga nickar, vara den ena räddades på mållinjen av Daniel Bennassar Nilsson.

Men Gais, som haft stora problem med sitt anfallsspel under säsongen, bjöd på en rad välkomponerade attacker – ofta iscensatta av vänsterbacken Niclas Andersén som gjorde en mäktig första halvlek.

"Enda jag vill är att sova"

Strax innan paus fick Gais hörna.  Bollen landade hos mittbacken, lagkaptenen och ledarfiguren Calle Nyström. Han tog ner bollen, drog till och fick en märklig träff som blev till en perfekt lobb. 2–0 till Gais, vilt jubel, och i det läget var kontraktet säkrat. Den luttrade hemmapubliken applåderade sitt lag som bjudit på en av matchens bästa halvlekar i det utsatta läget.

– Jag tycker att vi vågar i första halvlek. Vi får snurr på Varberg, flyttar bollen från sida till sida. Jag är rätt så tom nu. Jag är helt färdig och det enda jag vill är att sova. Vi gör en ok match, och vi tar död på deras spel rätt så bra i dag, säger Bosko Orovic.

I den andra halvleken var det fortsatt jämnt spelmässigt. En straffsituation där domaren valde att fria fick gaisarna att ilskna till – och Simon Silfverholt varnades.

Med knappa halvtimmen kvar byttes försvararen Mavrudis Bougaidis in istället för utmärkte Dusan Djuric. Ett passivt byte för att säkra hemåt var det nog tänkt – men Bougaidis ville annorlunda. På ett inlägg från Anton Wede nådde greken högst, och nickade elegant in bollen i bortre burgaveln. 3–0 till Gais och matchen var avgjord.

"All cred till spelarna"

Efter en tung säsong unnade sig Gaisklacken att sjunga som i fornstora dagar och när slutsignalen gick var det lika delar lycka och lättnad bland spelarna. Bosko Orovic bjöd dock inte på någon segerglädje.

– Det året jag har haft unnar jag inte en enda människa, och jag tänker inte på mer än att sova. All cred till spelarna, de löser det mentala. Det var ett tufft läge och vi möter Varberg som är svåra att möta. Vi har haft mental träning en längre tid och det börjar ge resultat. Vi gör en jäkligt bra insats, men vi har gjort några bättre tycker jag. Men att vi gör tre mål är ju fantastiskt.

En lång höst är över. Gais spelar i Superettan även 2018. Under kvällen möts spelarna och fansen upp för att fira kontraktet. Bosko Orovic menar dock att det finns fog för självrannsakan också.

– Vi har ingenting att fira. Det är min ståndpunkt i det hela. Däremot kan man ta sig ett glas vin, men jag tänker inte göra det. Vi har klarat kontraktet, men mycket mer än så är det inte. Vi har inte direkt vunnit någonting, säger Orovic.

Gais slutar till sist på en nionde plats i Superettan. Bosko Orovic summerar hösten.

– Vi har haft ett fantastiskt hemmafacit. Sedan bygger vi ett spel som vi hoppas ska sitta mer. Taktiskt sett så tycker jag att vi varit med i varje match. Det är en eller två matcher som varit riktigt dåliga. Vi förtjänar det här och vi har en fantastisk publik  som förtjänar ett lag i Superettan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.