Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Gais gjorde det igen – superettan-kontraktet säkrat

Gais har gjort det igen – för fjärde året i rad säkrades kontraktet i sista omgången. Seger mot Dalkurd betyder att det aldrig var något snack – det blir superettan 2021 för Grönsvart.
– Lättnad, lättnad, lättnad, det är bara så skönt!, säger Boris Lumbana.

2017 mot Varbergs Bois. 2018 mot Falkenbergs FF. 2019 mot Trelleborg och med viss hjälp från annat håll. 2020 hände det igen. För fjärde året i rad var det nerv in i sista omgången. För fjärde året var Gais också bäst när det gällde som mest.

Borta mot Dalkurd blev det seger med 1–0, trots att Gais var hårt tillbakapressat stora delar av matchen.

Det innebär att Makrillarna spelar i superettan 2021.

– Lättnad, lättnad, lättnad. Det är bara så skönt!, säger Boris Lumbana.

– Vi har kämpat hela året, krigat. Äntligen kändes det som att alla missade chanser vi har haft i år samlades ihop i ett mål.

Adnan Maric tar vid:

– Vi fick kämpa, vi fick kriga. Sedan dag ett när jag kom till Gais sa jag att vi skulle säkra kontraktet så fort som möjligt. Det lyckades inte så snabbt, så vi fick ta med oss det hela vägen in till sista matchen, tyvärr. Men nu känns det nästan lite pirrigt, det är massa känslor. Man måste nästan lugna ner sig själv lite. Äntligen!

I ärlighetens namn var det dock aldrig något snack.

Redan tidigt den här decemberlördagen pekade mycket på att Gais skulle lösa det. Inte för att de själva på något sätt dominerade matchen mot Dalkurd – utan för att Stefan Jacobssons manskap fick hjälp av Halmstads BK på annat håll. HBK tog tidigt ett järngrepp om matchen mot Trelleborg och ledde med hela 4–1 i paus.

Lumbana: ”Det är Gais DNA”

Ett resultat som gjorde att utgången i matchen på Studenternas faktiskt saknade betydelse. Gais hade med facit i hand kunnat förlora och ändå fått stanna kvar i superettan.

– Det hördes redan i första halvlek att Halmstad ledde med 4–1. Det gav ett skönt lugn. I paus pratade vi om det också, ta det lugnt, spela fotboll. Gör det vi ska, säger Lumbana.

Men trots det var det flera i Gais-lägret som efteråt kände att det var skönt att ha fått säkra kontraktet på egen hand. För det gjorde man. Julius Johansson blev stor hjälte när han hoppade in och prickade in avgörandet med knappa kvarten kvar.

Innan dess, och även efter, hade Dalkurd flera gånger ett ordentligt grepp om matchen och hemmalaget radade upp målchanser. Men Mathias Karlsson stod för några sanslösa räddningar och vid några tillfällen räddades bortalaget av målramen.

Oavsett vilket – Gais klarade av samma uppdrag för fjärde året i rad.

– Vi ger aldrig upp. Det är i Gais DNA. Nu ska vi försöka jobba in att kontraktet ska vara löst långt tidigare, att det blir en del av Gais DNA i stället, säger Lumbana och fortsätter:

– Nu hade vi det i egna händer – och vi löste det själva. Det är en skön känsla.

Maric: ”Ett fantastiskt lag”

Adnan Maric tycker det är ett styrkebesked av laget att lösa kontraktet, inte minst med tanke på förspelet som var inför matchen, där mycket har handlat om den polisutredning om matchfixning som pågår kring några av Gais matcher från 2019.

– Det har varit massa negativa artiklar och snack, lite polis och sådant där. Det är klart, alla är på sociala medier, man får läsa, man hör saker. Jag tycker det är extra synd att det här med matchfixningen kom i det här läget, när vi var i en så jobbig situation. Det är lite tufft mentalt för laget, speciellt för grabbarna som varit här under den tiden som det rör, och alla polisförhören som vi har haft. Men vi har gjort det bra som lag, vi har hållit oss kyliga. Och vi är en fantastisk grupp, ett fantastiskt lag. Vi har varit positiva hela vägen ut.

För Gais väntade efter segern en lång, men skön, bussresa hem.

– Det är sådana här stunder man ska fira, säger Maric och ler.

Han sneglar på Boris Lumbana:

– Jag vet inte vem i laget som är bäst på det. Det är upp till bevis. Jag hoppas jag är med där uppe. Boris kommer i alla fall sjunga och hålla en bra ton, sedan vi andra får se vad vi kan bidra med.

Fakta. Så startade Gais:

(4-2-3-1) Mathias Karlsson – August Wängberg, Boris Lumbana, Charlie Weberg, Niclas Andersén – Adnan Maric (Joackim Åberg, 73), Nikola Ladan (Jesper Brandt, 83) – Meinhard Olsen (Haris Cirak, 53), Mervan Celik, Julius Lindberg (Julius Johansson, 73)– Richard Yarsuvat (Calle Nyström, 83)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.