Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gais fortsätter utreda ersättningskrav: "Vill protestera"

Gais vill få ut ersättning för att klubben gick miste om upp mot 300 000 kronor från lördagens publikmatch. Men var klubben kan vända sig är högst oklart. – Vi utreder i nuläget detta, säger klubbens ordförande Tomas Andersson.

Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, demonstration under lördagen fyllde centrala Göteborg av demonstranter och motdemonstranter. NMR:s ursprungliga demonstrationsväg förkortades av förvaltningsrätten så att den skulle avslutas utanför Gamla Ullevi. Problemet var att Gais mötte Brommapojkarna i sin årliga gratismatch bara en timme efter demonstrationstillståndet löpte ut. 

På fredagen innan demonstrationen förkortades dock tillståndets längd till klockan 15.00. Trots det lockade Gais, vars möte med BP startade 17.00, bara 3 680 åskådare - en betydligt lägre siffra än vad klubben hade hoppats på. Efter matchen diskuterade ordföranden Tomas Andersson möjligheten att få ut ersättning för klubbens missade intäkter. 

"Vi utreder detta"

På måndagen fortsatte Gais att utreda om ett sådant krav var möjligt, och var man i så fall skulle kunna vända sig. 

"Vi utreder i nuläget detta, via de kontakter vi har. Det är ju fler än oss som drabbats i olikartad omfattning och därför är det extra komplext. Vi vet givetvis at detta inte på något sätt är enkelt, men vill också protestera mot att man struntar i vårt stora evenemang och följder för oss, när detta tillstånd ges.", skriver Tomas Andersson i ett sms till GP. 

"Inte ett helt lätt case"

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist, Anders Hübinette, menar att förbundet gärna hjälper Gais, men att det kommer bli svårt att få ut pengar. 

– Om det handlar om ett myndighetsbeslut som har skadad en enskild aktör så att man har gjort ekonomisk förlust finns det utrymme i lagen som säger att man kan få ersättning av staten. Då måste man komma fram till slutsatsen att myndigheten har gjort fel, säger han och fortsätter:

– Vem eller vilka det blir man söker ersättning av får bli en diskussion för Gais som får fundera.  Vi kan hjälpa dem men det är inte ett helt lätt case.