Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais-favoriten utan kontrakt: ”Mitt mål var att komma tillbaka”

På ålderns höst har han fått vinna en ligatitel och spela Champions League. Nu vänder Bobbie Friberg da Cruz hem mot Sverige. – Det är dags för mig att röra mig hemåt, säger han.

Efter en svag säsong i IFK Norrköping 2013 såg Bobbie Friberg da Cruz fotbollsframtid osäker ut. Han var över 30 och hade en reservbetonad säsong bakom sig. Men fotbollsgudarna var goda mot Stendy-produkten. Fyra säsonger i IFK Mariehamn senare är det en mittback med en stor portion spelsug som återvänder till svensk fotboll.

– Jag hade fyra fantastiska år här. Jag har fått lusten tillbaka, säger Bobbie Friberg da Cruz.

Lördagskvällen spenderas tillsammans med lagkamraterna. Det blev en avslutning med bitter eftersmak. Mariehamn hade chans att nå Europa för tredje säsongen i följd men istället blev säsongen klubbens sämsta på länge. Ett sent drömmål sänkte klubben. Nu ska Åland bli Sverige. Mariehamn bli Stockholm. Eller Göteborg.

– Just nu tänker jag inte så mycket på framtiden. Min utgångspunkt är att jag flyttar till damen i Stockholm, så får vi ta det därifrån, säger han.

Är Göteborg aktuellt?

– Det är klart att jag aldrig hymlat om att jag vill återvända till Gais. När jag väl lämnade så var mitt mål att någon gång komma tillbaka, när fan det nu blir… Det har varit tillfälligheter som gjort att jag inte hamnat där. Det blir som det blir. Blir det Gais så blir det väldigt kul, blir det inte det så löser jag något annat.  Jag har inte som utgångsmål att ta mig hem till Göteborg

Har du haft någon kontakt med Gais?

– De kontaktade mig någon vecka innan vi skulle spela Champions League. Jag vet inte hur de tänkte för de trodde mitt kontrakt gick ut under sommaren. Vi hade lite kontakt innan Bosko kom in som tränare. Jag ville koncentrera mig på CL så jag var inte så tillgänglig just då. Men det var ett ömsesidigt intresse.

Har du följt klubben under säsongen?

– Jag har följt dem varje år sedan jag lämnade klubben. Jag har bra koll, även om jag missade dagens match. Tabellen talar sitt tydliga språk, även om det har varit stolpe ut. Gais ska inte ligga där klubben ligger. Bosko är en bra coach med fina visioner men det är inte lätt att komma in mitt i en säsong och styra upp. Jag säger vi nu för jag är ett fan. Vi är krävande. Jag förstår att det blir påfrestande för spelarna. Matchen mot Varberg blir extremt viktig.

Står utan kontrakt

Kontraktet gick inte ut under sommaren utan hösten fylldes av intressanta Europa-matcher och slutspurt i finska ligan. Nu däremot, är Bobbie Friberg da Cruz snart en kontraktslös spelare.

– Det ska bli intressant att se vad som händer. Man är inte ung tyvärr men jag känner mig fräsch. Vi får se om man är het på marknaden, säger han.

Efter att ha spelat vänsterback merparten av sina 150 matcher i Mariehamn gick Friberg da Cruz in centralt i backlinjen i somras. Det gav klubben en skjuts upp i tabellen.

– Jag är en visare fotbollsspelare. Det här året har varit en jävla dröm. Man ser ut som en idiot när man spelar men skavankerna har jag hållit mig borta från. Man blir klok med åren och vet när man ska skippa en träning, säger han.