Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais fast i botten av superettan – fick inte hål på Dalkurd

Gais säsong kommer att få en högdramatisk avslutning. Efter 0-1 mot Dalkurd blir sista omgången mot Varberg direkt avgörande för om det blir kval till division 1. – Det gäller att gilla läget, säger tränaren Bosko Orovic.

I säsongens sista bortamatch hade Gais chansen att ge sig själva ett relativt trevlig utgångsläge inför avslutningen. Så blev inte fallet. Istället för att knyta näven efter välbehövliga poäng fick Grönsvart titta på när Dalkurd firade allsvenskt avancemang.

Nu väntar ett ångestfyllt möte med Varberg i superettans grand finale.

– Det blir jätteroligt. Man måste gilla läget. Nu har man liv i det. Det är därför man spelar fotboll, säger Bosko Orovic. 

Att både Dalkurd och Gais var relativt nöjda med en poäng syntes tydligt i första halvlek. Organisation och försvarsspel prioriterades först. Underhållningsvärdet var därefter. 

Vilade skyttekungen

Bosko Orovic basade över ett lag som inför matchen hade sju spelare som riskerade avstängning i sista omgången mot Varberg. Det gjorde att han stuvade om rejält i startelvan. Sjuke Dusan Djuric stannade hemma. Skyttekungen Luka Mijaljevic, en av de som var en varning ifrån avstängning, inledde på bänken. Istället fick Ajdin Zeljkovic fick chansen från start för första gången i serien i år.

– Jag har ett ansvar att hålla kvar Gais i superettan och då resonerade jag så att de spelare jag inte kan avstå mot Varberg får stå vid sidan. Den matchen kommer bli avgörande, det har jag trott hela tiden. Vi får se om jag får rätt eller fel. Jag tror det var rätt, säger Bosko Orovic. 

Men avbräcken till trots imponerade Grönsvart till en början i vad som är superettans kanske svåraste bortamatch. Det dröjde länge innan Dalkurd fick ordentlig fason på passningsspelet runt gästernas straffområde – och Alibek Aliev högg förtjänstfullt på de få möjligheter som dök upp.

– Vi gör det jättebra. Vi har tränat för att möta deras spel på ett speciellt sätt. Det är inte många lag som står upp så bra mot dem på bortaplan. Försvarsmässigt är det nästan en felfri insats, säger Bosko Orovic. 

Kaptenen sköt Dalkurd till allsvenskan

Dalkurd hade precis som Gais allt att spela för. En poäng till dalmasarna och den historiska uppflyttningen skulle vara säkrad. Kurderna på plats – de var högljudda och frenetiskt flaggviftande – fick också anledning att jubla. Strax före en timmes speltid stötte kaptenen Rawez Lawan in 1-0. Han stack i väg mot hemmaklacken i en fart som gjort Usain Bolt avundsjuk. Snart stod han omringad mitt i en kram som förenade både supportrar och spelare.

Lika kramglatt var det inte i Gais-lägret. En viktig poäng var på väg att glida dem ur händerna. Bosko Orovic försökte med ett dubbelbyte få till en förändring men varken Mavrudis Bougaidis eller Dan Keat förmådde förändra ställningen.

Dalkurd bollade runt och lät sekunderna ticka ner och allsvenskan komma närmare. Gais jagade, tacklade och sprang – men förgäves. Det blev varken poäng eller mål i Dalarna – och nu hänger klubbens kortsiktiga framtid helt på sista omgångens möte med Varberg.