Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Gais–supportrar. Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK
Gais–supportrar. Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Gais-fansens stöd: över 200 000 kronor

Gais behöver pengar för att kunna tillsätta en ny huvudtränare.
Nu hjälper supportrarna till.

Under måndagen meddelade Gais att tränaren Bosko Orovic har fått sparken. Det utsatta tabelläget och den svaga formkurvan fick klubben att agera.

Tills vidare kommer Patrik Ingelsten, assisterande tränare, att leda laget. En permanent tränarlösning ska dock komma på plats senast till mötet med Öster den 4 augusti.

LÄS MER: Gais-spelarna hade fortsatt förtroende för Bosko Orovic

Med tanke på att lön ska betalas till Orovic i ytterligare ett halvår innebär det en extrakostnad för klubben. Problematiskt med tanke på deras tuffa ekonomiska situation.

– Att arbetsbefria vår huvudtränare och söka en ersättare kommer att ge klubben en kostnad som vi inte budgeterat för men vi bedömer ändå att det är ett nödvändigt beslut för att försöka vända utvecklingen. Vi kommer under de närmaste dagarna att uppmana supportrar, partners och andra intressenter att bidra ekonomiskt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att säkra kontraktet i Superettan, säger ordförande Jonas Andersson till klubbens hemsida.

"Det är mycket ansträngt – men hanterbart"

Uppmaningen har gett resultat. Pengar har kommit in.

– Den senaste siffran jag såg var ungefär 50 000 kronor, men det är lite eftersläpning. Det rör sig säkert om det dubbla, säger klubbens kassör Hans Aulin under måndagskvällen.

100 000 kronor, alltså. Inswishat från supportrar.

– Det är alltifrån 50 kronor till mer än en 1 000-lapp. Vi är väldigt tacksamma. För oss är det jättemycket pengar, säger Aulin.

Under tisdagseftermiddagen hade summan, inkommen via swish och bankgiro, passerat 200 000 kronor.

– Det är ett galet engagemang i klubben trots dessa tråkiga omständigheter, kommenterar klubbchef Erik Bergkvist.

På frågan om hur det generella ekonomiska läget i klubben är svarar kassör Hans Aulin:

– Det är mycket ansträngt – men hanterbart. Det som är bra med det hela är att vi åtminstone har grepp om hur illa det är. Det hade vi inte tidigare.

LÄS MER: Kan tappa lagkaptenen på grund av "Bosko-klausul"

– När jag kom in som kassör i mars var läget mer ansträngt och kontrollen inte alls där den borde vara. Nu är läget mindre ansträngt och kontrollen bättre.

Är ni oroliga för elitlicens och 2020?

– Nej, vi har en prövning nu i augusti. Den känner vi oss helt komfortabla med. Sedan är det en vid årsskiftet. Vi kommer göra ett resultat som inte är jättepositivt, men inte jättenegativt. Runt nollan, kanske över. Gör vi det kommer vi klara elitlicensen.

Vad gäller ersättare till Bosko Orovic så är den tidigare Helsingborgs- och Benfica-spelaren Martin Pringle en stark kandidat, erfar GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.