Gais föll som ett korthus efter drömstart

ANNONS
|

Gais saknade Joel Johansson, Gabriel Altemark Vanneryr och Linus Tornblad till matchen mot Östersund. Tunga anfallsavbräck för ett Gais som har haft otroligt svårt att bollen i nät under säsongsinledningen. Det började dock bra för Gais när Jonathan Azulay fint styrde in Kennet Gustafssons inlägg i egen kasse.

I den andra halvleken kunde Modou Barrow pricka in kvitteringen för Östersund efter ett väldigt passivt försvarsspel från Gais.Gais-tränaren Thomas Askebrand agerade och bytte ut Marcus Översjö och Adam Eriksson och ersatte duon med Asgeir Asgeirsson och Hampus Andersson. Byten som inte blev särskilt lyckosamma när Jamie Hopcutt kunde promenera igenom Gais-försvaret och dundra in 2–1 i krysset för gästerna från Östersund.

ANNONS

– Vårt anfallsspel är inte bra. Vi är väldigt uddlösa för tillfället och har varit det hela året. Jag tycker ändå försvarsspelet fungerar okej, även om det inte var bra i dag, det var en del individuella misstag, säger Lundén.

Att anfallsspelet inte fungerar tycker Thomas Askebrand är logiskt.

– Det tycker inte jag är något konstigt, att det inte fullt ut stämmer. Jag ska dra en liknelse: om du har en cykel och så går ena hjulet sönder och så finns det ett annat hjul men det är lite mindre och det är inte som det andra hjulet. Då sätter du på det – du kan fortfarande cykla på det men du cyklar inte lika bra. Det är ungefär samma sak. Jag har hållit på och ältat det här med forwards hundra gånger och folk tycker att man är en idiot för att man skyller på det. Men det är så, man ska vara trygg i att vara felvänd, man ska komma i positionerna. Är man mittfältare, som vi då spelar med här, då blir det att de är inte fullt lika naturliga i att vara i den positionen. Och då blir spelet inte lika bra. För mig är det ingen gåta. Det är ingen bortförklaring, det är fakta, säger Askebrand.

ANNONS

Varför väljer du då inte att spela med en anfallare?

– För att vi inte egentligen har någon som är tillräckligt färdig för att göra det. Shkelqim (Krasniqi) och Fredrik (Jonsson) är unga och lovande men de är inte riktigt där. Man får ingenting utan man får prestera för att göra det. De kan vara inne och spela, vilket de gör jättebra, men är man forward ska man ändå göra den lilla skillnaden framåt.

Nu väntar tabelljumbon Degerfors på lördag.

– Vi kan inte lägga oss ner och dö nu. Det finns inga genvägar, det är bara hem och jobba ännu hårdare än vi gör. Spelarna är professionella och ska klara detta. Det är upp till oss alla att ta oss i kragen och titta oss i spegeln och inse att detta duger inte, säger Lundén.

Efter förlusten ligger Gais kvar i botten av tabellen, endast två poäng ifrån jumboplatsen. Fansen var inte nöjda och buropen från läktaren mot Askebrand hördes lång väg. Det blev inte bättre när matchens bäste spelare, Modou Barrow även han kunde vandra igenom ett otroligt passivt försvar och rulla in 3–1 bakom en hjälplös Tommi Vaiho i Gais-målet.

Efter målet tog sig en grupp supportrar ner till Gais-båset och slog på taket. Frustrationen var stor på Gamla Ullevi efter ännu en förlust, den femte för säsongen för Gais. Efter förlusten ökar avståndet upp till topplagen och Gais får nog inrikta sig på ännu en säsong i superettan.

ANNONS

– Det sitter nog lite mentalt hos killarna men det är inget man kan skylla på. Det är bara att jobba hårdare och vi gjorde det inte tillräckligt, säger Askebrand.

Sportchefen Jonas Lundén menar att den befintliga truppen är tillräckligt bra för att vända på det här för Gais.

– Jag tycker absolut inte att vi saknar några spelartyper och jag tycker fortfarande att vi har en bra trupp. Det har inte ändrat sig överhuvudtaget. Exakt vad det är som gör att vi inte får ut den kapacitet som jag vet att de har, det är svårt att svara på, säger Lundén.

Tycker du att Askebrand matchar laget på rätt sätt?

– Han är tränare och han tar ut laget och det får jag prata internt med Askebrand om senare. Det får vi ta internt.

Östersund vann med 3-1.

ANNONS