August Wängberg och hans Gais fick vända hem tomhänta från Skåne.
August Wängberg och hans Gais fick vända hem tomhänta från Skåne. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Gais föll borta mot Trelleborg

Gais fortsätter att blanda och ge i upptakten av superettan. Efter en vinst och ett kryss på de senaste två matcherna, var det nu dags för en förlust mot Trelleborg. Slutresultatet skrevs till 2–0, och Gais har fortsatt förtvivlat svårt att vinna på Vångavallen.
– Vi är inte sämre än Trelleborg, och ändå står vi här som förlorare, säger Stefan Jacobsson.

|

Gais åkte på en tung förlust på Vångavallen mot Trelleborg under måndagskvällen.

Detta trots den senaste tidens uppåtgående form.

Formen hade innehållit en fin upphämtning mot Västerås, och en övertygande första halvlek mot Dalkurd som sedermera ledde till en seger.

Om det hade blivit en seger under måndagskvällen hade det inneburit ett rejält kliv uppåt i tabellen, och dessutom Gais bästa resultat i superettan efter sex omgångar sedan de trillade ur allsvenskan 2012.

Nu blev det dock en ny vinstlös vistelse på Vångavallen. Senaste gången Gais vann där var i september 2011.

– Det är inte bara Gais som har det svårt på Vångavallen. Det hade vi med Degerfors också när jag var där, säger Stefan Jacobsson.

”Lite för enkelt mål”

Till matchen, då.

Först var Gais nära att ställa till det för sig själva redan efter 18 minuter. På en lång boll täckte Boris Lumbana hem till Mathias Karlsson. Bollen var dock inte tillräckligt hård, och Karlsson kunde endast boxa ut bollen på en jagande Fatawu Safiu. Safiu fick med sig bollen och avslutade på en studsande boll mot ett nästan helt öppet mål.

Lyckligtvis för Gais hamnade avslutet precis utanför. Målställningen skakade ikapp med Gais försvarsspel.

Jacobsson var ändå nöjd så långt.

– Vi är bra med de första 30 minuterna, sen släpper vi till ett lite för enkelt mål, säger Jacobsson.

Precis som Jacobsson nämner lyckades Trelleborg kapitalisera på Gais skakiga försvarsspel i slutet av halvleken. Med bara minuter kvar kom laget runt längs högerkanten och slog in ett inlägg centralt.

I ett virrvarr av spelare nådde Erik Andersson först på bollen, och stötte in 1-0 på volley.

Sett till matchen var målet oväntat, men inte oförtjänt. Trelleborg hade varit det bättre laget, men inte lyckats skapa några farliga lägen. Förutom det som Gais skapade åt hemmalaget, förstås.

Trelleborg kom även nära 2–0, när Safiu prickade stolpens utsida efter en hörna. 1-0 var dock resultatet i halvtid.

För Gais handlade den första halvleken mycket om Mervan Celik. Inte hans spel, utan hans högra axel.

Snyggt avgörande

Celik fick medicinsk hjälp vid två tillfällen, men spelade vidare. Celik hade också lagets farligaste avslut när han provade Hampus Nilsson i Trelleborgsmålet med en frispark. Som ni kanske räknat ut vid det här laget, så hamnade den inte i nätmaskorna.

I den andra halvleken såg Gais bättre ut. Löpningarna var fler och bättre.

Laget lyckades dock inte hitta målet under matchens sista 45 minuter heller.

– Vi är värda minst en poäng, vår andra halvlek är riktigt bra. Där för vi spelet stora stunder. Målet kommer när vi chanser och går för 1-1, säger Jacobsson.

Ja, det var alltså Trelleborg och Haris Brkic som gjorde matchens andra och sista mål.

På tilläggstiden lyfte Brkic in 2–0 mycket snyggt, och matchen var punkterad.

Gais fick resa hem mållöst och poänglöst. Resultatet innebär att Gais står kvar på sju poäng efter sex omgångar.

– Det blir en stress till slut, och då tappar man lite lätta bollar. Det är en konstig känsla efteråt. Vi är inte sämre än Trelleborg, kanske tvärtom. Ändå står vi här som förlorare. Kruxet är att hitta sätt att vinna matcher på. Vi tar med oss mycket positivt ändå, säger Jacobsson.

Fakta: Så startade Gais

(3–4–3): Mathias Karlsson – August Wängberg, Boris Lumbana, Charlie Weberg – Fredrik Martinsson (Haris Cirak, 66), Joackim Åberg, Nikola Ladan, Emin Grozdanic (Jesper Brandt, 89) – Julius Lindberg (Paulo Marcelo, 83), Richard Yarsuvat, Mervan Celik