Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gais föll – än mer indraget i bottenstriden

Det fanns chans att ta ett jättekliv mot säkrat kontrakt – men förlust mot topplaget Öster, samtidigt som flera bottenkonkurrenter vann, gör att Gais med två omgångar kvar är allt mer indraget i kampen runt negativt kvalstreck.
– Vi har allt i egna händer, men vi måste komma upp i nivå, säger Charlie Weberg som var olycksgubbe med ett avgörande självmål.

Landslagsuppehållet är över, på lördagen inleddes slutspurten av superettan. För Gais del var det topplaget Öster som kom på besök till ösregnet och blåsten på Gamla Ullevi. En viktig match för båda. För Gais en gyllene möjlighet att ta ett stort kliv mot säkrat kontrakt. För Öster en chans att skapa liv i kampen om den allsvenska kvalplatsen.

När 90 minuter fotboll på en lerig gräsmatta var över var det Öster som lyckats och vunnit och Gais, som annars inledde matchen inspirerat, som blivit allt mer indraget i bottenstriden.

Slutsiffrorna skrevs till 0–1.

– Vi visste om hur de ville spela och vi visste hur vi skulle göra för att inte hamna i det. Ändå blev det att vi drogs dit lite för mycket. Första 20-25 minuterna hade vi jättefin rörelse och bra bollinnehav men sedan tappade vi det, säger Charlie Weberg.

I en händelsefattig match där de stora målchanserna långa stunder lös med sin frånvaro blev mittbacken i mitten av andra halvlek olycksgubbe. Petar Petrovic, som ofta var Östers största hot framåt, tog sig runt på kanten och skickade in ett stenhårt inlägg.

Weberg om målet: ”Olyckligt”

Gästernas Simon Alexandersson var där och högg, men fick aldrig träff. I stället hamnade bollen på Weberg som styrde den i eget nät.

– Ett olyckligt mål. Det är tufft att åka på när vi krigade på där i andra, säger Weberg och suckar.

LÄS MER: Här är fem punkter efter: Gais–Öster: ”Visar tydligt hur felbalanserad truppen är”

Han fortsätter:

– Jag hann tänka om jag skulle släppa den, men jag visste inte om han (Alexandersson) var precis bakom mig. Jag var rädd för att han ska komma åt den. Bollen kom så himla fort, jag hann inte komma runt bollen så jag kunde få ut den. Det var ren reflex. Tungt.

Med 20 minuter kvar försökte Gais flytta fram positionerna och hitta en kvittering. Stefan Jacobsson gjorde byten för att förändra – men det skapades aldrig något tryck. Det var snarare närmare 0–2 än 1–1.

– Det var svårt på mattan ... det är nog mer jord än gräs nu för tiden. Men vi hade kunnat få till en bättre forcering. Vi får titta på oss själva, vi som är på planen. Vi måste få till bättre forceringar, säger Weberg.

LÄS MER: Så stor blir Gais ekonomiska smäll – i coronapandemin

Stefan Jacobsson tar vid:

– Vår forcering blev egentligen ingenting. Vi blev väl snarare mer uddlösa med de ändringarna vi gjorde, det känns inte riktigt bra. Men Öster är ett bra lag som har haft en jättebra säsong och de är fortfarande med i racet om allsvenska kvalplatsen.

Övertygelse i Gais: ”Kommer fixa det”

Då lagen bakom, AFC Eskilstuna och Norrby, dessutom vann på lördagen gör det att Gais med två matcher kvar att spela fortsatt i högsta grad är med i kampen om att undvika negativt kval.

– Det blir två tuffa slutomgångar, men det är bara tjura ihop nu och komma tillbaka, säger Jacobsson.

LÄS MER: Gais ras: ”Vi har hamnat i en ond spiral”

Charlie Weberg och Boris Lumbana, för dagen kapten när Calle Nyström saknades på grund av skada är båda övertygade om att Grönsvart, som har Akropolis och Dalkurd kvar att möta kommer fixa kontraktet.

– Vi har allt i egna händer. Vi är mycket bättre än vad vi var i dag, men vi måste komma upp i nivå och kvalitet. Som vi vet att vi kan. Vi har mätt oss mot alla topp fem-lag hela säsongen men ändå alltid kommit därifrån med förlorade poäng. Men … det kan inte bli bättre än att vi har allt i egna händer. Och det är många lag som krigar om det. Jag har fullt förtroende för att vi löser det här, säger Weberg.

– Jag tvekar inte en sekund. Vi kommer klara det. Allt talar för oss. Laget som vi var, alla runt omkring. Vi spelade bra i dag också, vi är inget dåligt som är helt uddlösa. Vi har energin och jag tror stenhårt på det här. Jag är inte orolig med det här laget.

Fakta: Så startade Gais

(4-2-3-1) Mathias Karlsson – August Wängberg, Emil Wahlström, Charlie Weberg, Niclas Andersén (Youssef Fayad, 89) – Boris Lumbana, Adnan Maric – Julius Johansson (Fredrik Martinsson, 79), Meinhard Olsen (Nikola Ladan, 89), Julius Lindberg (Haris Cirak, 79) – Richard Yarsuvat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.