Gais entledigar Stefan Jacobsson

Gais gör ett tränarbyte och entledigar Stefan Jacobsson. Med endast två matcher kvar att spela fattades beslutet.
– Vi beklagar verkligen att vi hamnat i denna situation, säger ordförande Jonas Andersson.

ANNONS

Superettan-kontraktet är i allra högsta grad hotat för Gais. I helgen kom ytterligare en förlust för Atleterna (borta mot Öster) som nu inte har sitt öde i egna händer.

Med två matcher kvar att spela har det grönsvarta laget fyra poäng upp till säker mark – och lika många ner till direktnedflyttning. Nu agerar klubben och entledigar huvudtränare Stefan Jacobsson för resten av säsongen. Under ett styrelsemöte sent på måndagskvällen fattades beslutet som meddelades för Jacobsson vid ett möte på Gaisgården vid lunchtid på tisdagen. Strax efter mötet berättar Jonas Andersson om bakgrunden till beslutet.

– Vi bestämde oss för att försöka få till någon form av förändring inför det vi tror blir fyra matcher till. Mycket talar för kvalplats nu. Någonstans så handlar det om att få till en ökad tydlighet, ny energi … att det händer någonting. Som så ofta är det huvudtränaren som får bära hundhuvudet i sammanhanget, säger ordföranden.

ANNONS

Fredrik Holmberg tar över ansvaret

Det återstår minst två matcher av säsongen för Gais. Akropolis borta och Sundsvall hemma, för att slippa kval måste man vinna bägge dessa matcher och få andra resultat med sig. Det blir assisterande tränare Fredrik Holmberg som tar över huvudtränaransvaret under avslutningen av säsongen.

Enligt Jonas Andersson visade spelargruppen stort förtroende för Holmberg när förändringen i ledarstaben diskuterades.

– Nu ger vi ”Fidde” och tränarstaben stödet vi kan ge. Är det något han önskar så får han komma och så är vi beredda att göra vad vi kan för att uppfylla de önskemålen, säger Jonas Andersson.

Fredrik Holmberg tar över som huvudtränare nu.
Fredrik Holmberg tar över som huvudtränare nu. Bild: KRISTER ANDERSSON

LÄS MER:Gais Fredrik Holmberg om brorsans kamp mot cancern

Hade krismöte nyligen

Gais hade en stark säsongsöppning - men har som bekant sjunkit som en sten i tabellen sedan dess. Efter förlusten mot AFC Eskilstuna i oktober hade man ett krismöte där man pratade om hur man skulle ta sig an slutet av säsongen.

Då meddelade klubben att ett tränarbyte inte var aktuellt.

”Med hänvisning till detta har vi valt att inte gå den enklaste vägen, vilket såklart varit att byta ut enskilda personer. Vi kommer att fortsätta att stötta spelare och ledare och göra de åtgärder, i stort och smått, som man önskar för att förbättra våra förutsättningar på planen”, skrev man då.

ANNONS

Vad har förändrats sedan krismötet i oktober, Jonas Andersson?

– Det kan man verkligen fråga sig. Frågan har legat och bubblat länge. Det som hänt jämfört med tre veckor sedan är … vi fick någon form av effekt med en bra match mot Helsingborg borta. Sedan gör vi en plattmatch mot Norrby och en sisådär-insats i Växjö. Vi känner att vi inte har ett tydligt spel, vi har inte den inspirationen och desperationen som man skulle vilja se. Det är där vi hoppas att vi får till en förändring.

Hade det inte varit bättre att fatta detta beslutet då, för tre veckor sedan?

– Jo, och det borde ha varit bättre att fatta det när vi hade en jobbig svit i somras också. Det finns olika tillfällen när vi hade kunnat fatta detta beslut. Samtidigt har vi eftersträvat att skapa någon form av kontinuitet. Därför har vi trott på det, men vi har inte riktigt sett det vi har velat se de två senaste matcherna.

Tror ni att man kan få någon effekt av tränarbytet med så få matcher kvar?

– Att vi gör detta nu är eftersom vi har nästan två veckor under landslagsuppehållet på oss att hitta tillbaka till några grunder och eget spel. Vi har antagligen två träningsmatcher i serien och antagligen två finalmatcher i kvalet. Även om förhoppningen naturligtvis är att vi tar sex poäng och slipper kvala.

ANNONS

Hur ser du på arbetet klubben gjort under året för att förbättra resultaten?

– Man försöker ju när det bär emot att hitta olika delar. Vi ser att några av de vi plockade in har gjort det bra. Jonas Lindberg har varit viktig, Simon Alexandersson har levererat när han väl blev skadefri. Den extra tränarresursen … ja det hände något efter vi plockade in Jörgen (Ericson). Jag vet inte om det berodde på det eller inte. Samtidigt hade det kunnat vara värre också. Vi hade kunnat vara där Vasalund och Falkenberg är.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS