Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Gais besked: Väljer att permittera all personal

Flera klubbar har redan tagit beslutet. Nu gör Gais samma sak och väljer att permittera all personal fram till 31 maj.
– Det finns förståelse för läget, säger ordförande Jonas Andersson.

Flera klubbar runt om i landet, däribland IFK Göteborg, Frölunda och BK Häcken i Göteborg har korttidspermitterat hela, eller delar av, sin personal till följd av de ekonomiska konsekvenser som coronavirusets utbrott inneburit och väntas innebära.

Nu följer Gais många andra föreningars exempel och fattar samma beslut.

– Vi har likt många andra beslutat oss för att ansöka om att korttidspermittering, eller korttidsarbete som det väl heter nu mer formellt, för våra spelare, ledare och tjänstemän i klubben under en period här framåt. Där skiljer vi oss inte från de flesta andra utan vi är i samma läge, säger ordförande Jonas Andersson.

Beslutet verkställs börjar från och med den 1 april och gäller i utgångsläget till och med den 31 maj.

– Det är möjligt att både avbryta och förlänga. Men det vi har meddelat spelarrepresentanter och fackliga representanter är att det är 1 april till sista maj som gäller, det är det vi tar höjd för. Sedan hänger mycket på vad som händer med säsong och annat. Nu har vi kontaktat den fackliga organisationen och vi behöver tillsammans diskutera med spelare, ledare och tjänstemän om vad det här praktiskt och konkret kommer att innebära.

Vad är reaktionen från spelare och övrig personal?

– Jag ska inte tala för dem, men det finns förståelse för läget.

IFK Göteborg valde att säga upp två personer, är några neddragningar rent numerärt aktuella hos er?

– Nej, inte i nuläget. Vi har redan en tunn organisation och vi står just nu också utan klubbchef. Ett arbete som har legat nere de senaste veckorna med tanke på den osäkerhet som råder runt ekonomi, säsongstart och allt annat.

Från spelartruppens håll finns det en stor förståelse för beslutet.

– Vi vet egentligen inte hur allt kommer att sluta, men att det kommer ske det vet vi. Från vår sida i laget, vi kom fram till att vi vill stötta Gais och varandra i det här. Det fanns absolut inga tveksamheter i spelartruppen, vi vill göra vad vi kan för att hjälpa Gais. Det är inget snack. Vi ska vara där för dem i det här läget, säger Niclas Andersén, som är representant för spelartruppen i frågan.

Exakt i vilken omfattning permitteringen ekonomiskt kommer att påverka spelarna återstår att se.

– Vi får se vilket steg Gais väljer och hur länge det blir permittering. Men det är korttidspermittering, vi blir inte jättefattiga av det här, inte ur personlig synvinkel i alla fall. Jag och vi alla i truppen tror att det kommer mycket gott ur det här för klubben. Sedan hade vi väl inte haft så mycket att säga till om oavsett, men det är som sagt inget snack, vi gör vad vi kan för att stötta Gais.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.