Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Gais besegrade Oddevold i premiären – Ben Morris hjälte

Han gjorde det ena och låg bakom det andra. Nyförvärvet Ben Morris gav både sig själv och Gais en pangstart på Söderettan. Men än finns det mer att hämta av 22-åringen.
– Jag är ganska hård mot mig själv när det kommer till hur jag spelar, säger Morris.

Det var på ett kallt och bistert Bravida Arena som Gais skulle inleda Söderettan-säsongen 2022. Man gjorde det mot ett Oddevold som är nykomlingar.

Inramningen från de grönsvarta supportrarna var god. Något som fick mittfältaren Jonas Lindberg att le lite extra i halvtidsintervjun.

– Det är fantastisk publik, det har vi stor glädje av och det är inte många andra lag som har det, sa Lindberg till Sportexpressen.

Matchen började precis som premiärer brukar börja – hårt och tätt. Gais stora stjärna Jonas Lindberg hade det hett om öronen från start. De blåklädda gästerna låg nära och skavde flera gånger om på Gais nummer 25.

– Jag har ju spelat med Rikard (Nilsson, tränare) i Oddevold, för många år sedan. Så han har väl sagt till dem att sparka ner mig. Det började tufft, men nu har de slappnat av lite, sa Jonas Lindberg.

I övrigt var det en första halvlek med få målchanser. De få som uppstod var grönsvarta och närmast att näta var inlånade, från Ipswich, Ben Morris som med ett skott utanför straffområdet tvingade den tidigare Gais-målvakten Oscar Ekman att sträcka ut ordentligt.

0–0 i paus.

– Jag tycker vi trycker ner dem, men det är lite för mycket slarv som gör att de får ställa om på oss och det är onödigt. De försvarar med hela laget och vill bara kontra, så det är dumt att låta dem göra det, sa Jonas Lindberg.

Rivstart på andra halvlek

Om det inte var sprakande fotboll i den första halvleken så blev det åka av direkt i den andra.

Gais vann bollen på mittfältet. Den hamnade till slut hos Gustav Lundgren samtidigt som de flesta Oddevold-spelarna inte befann sig på rätt sida försvarsmässigt. Därifrån serverade han Ben Morris med en smörpassning som distinkt satte dit 1–0 – i den 46:e minuten.

– ”Gurra” spelade fram en bra boll till mig sen tog jag bara en touch framåt så att jag kom framför försvararen och avslutade och den gick in, konstaterar Ben Morris som utgick från vänster i ett tremannaanfall.

Hur gillar du den rollen?

– Jag gillar den! Den fungerar för mitt spel och laget. Jag hamnar i bra position när vi vinner boll och när jag få bollen kan jag driva på framåt och försöka skapa chanser.

Den grönsvarta superinledningen skulle fortsätta.

För elva minuter senare var det Ben Morris tur att agera framspelare. Denna gång till Jonas Lindberg som hade tagit en löpning in i straffområdet från vänster. Väl där blev han nedgjord bakifrån. Straff, signalerade huvuddomaren. Den satte Michael Kargbo. Rätt upp i krysset. 2–0.

Reducering och utvisning

Oddevold skulle dock komma tillbaka.

Med 23 minuter kvar slarvades det i Gais backlinje. Kenan Mehovic snodde åt sig bollen och sköt ett tungt skott från cirka 20 meter. Mergim Krasniqi räddade men inte bättre än att Axel Pettersson kunde nicka in returen i öppet mål från nära håll. Det var reducerat.

Att komma ikapp skulle bli kämpigt.

Med 17 minuter kvar blev gästerna en spelare mindre. Pontus Johansson fick lämna efter att ha kapat inhoppande Rickard Friday som bara var en kapning ifrån ett friläge.

Oddevold skulle inte lyckas kvittera. Gais var närmare 3–1 än att det skulle bli 2–2.

Därmed tog de grönsvarta tre poäng direkt i Söderettans första omgång.

Ben Morris summerar:

– Det var en ganska bra match. Vi behöver bara ta mer kontroll över matcherna med vårt passningsspel. Vi skapade mycket chanser vilket är bra. Vi behöver bara bli lite bättre med slutprodukten, säger Ben Morris.

Hur mycket mer av Ben Morris kan du ge än det du gav?

– Mer. Jag är ganska hård mot mig själv när det kommer till hur jag spelar. Jag startade ganska långsamt men växte in i matchen. Men jag var ganska nöjd med hur jag spelade.

LÄS MER: Premiärguide: Gais

LÄS MER: Här tågar Gais fans mot premiären i division 1

Fakta: Så startade Gais

(4-3-3) Mergim Krasniqi – Viktor Krüger, Axel Norén, Emin Grozdanic, Niklas Andersen (Harun Ibrahim, 61) – Axel Henriksson (August Wängberg, 83), Filip Gustafsson, Jonas Lindberg (Rickard Friday, 69) – Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Julius Lindberg, 83), Ben Morris

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.