Gais överkört i cupen – efter tidig kollaps

Cuppremiären mot Malmö FF försenades först på grund av läktaroroligheter. Väl igång kollapsade Grönsvart. Efter tre insläppta mål första 16 minuterna var matchen förlorad.
– Det finns ändå saker att ta med sig, allt var inte skit, säger Gustav Lundgren.

ANNONS
|

I fjol stod Gais för en riktig knall när Malmö FF besegrades med 1–0 på Bravida arena i svenska cupens gruppspel. Ett år senare fick Grönsvart, nu på bortaplan, chans till en favorit i repris mot svenska mästarna.

Men historien var aldrig nära att upprepa sig.

Gais blev överkört på Malmö IP och föll med 1–5.

– Vi hade behövt ha våran bästa dag och de sin sämsta dag. Så blev det tyvärr inte, säger Gustav Lundgren som var den som tröstmålade för Gais.

LÄS MER:Gais match försenades – efter bengaler och knallskott

Matchen, som först försenades efter att det kastats knallskott och bengaler från lagens supportrar, hann knappt kicka igång innan gästerna hamnade i brygga.

ANNONS

Jo-Inge Berget vann en nickduell med Emin Grozdanic och i nästa sekvens kunde Veljko Birmancevic hålla sig framme och dundra in 1–0 redan efter nio minuter.

Starten på en tidig grönsvart kollaps.

Malmö med tre mål på sju minuter

Sju minuter senare hade nämligen Birmancevic inte bara tillåtits göra ett, utan två, ytterligare mål.

– Det är synd att matchen avgjordes så tidigt. Väldigt tråkigt att det rann iväg där. Jag tycker annars att vi började rätt bra första sex-sju minuterna. Vi kom in i det bra. Sedan kom en kvart där de fick maximal utdelning och då dog matchen lite, säger huvudtränare Fredrik Holmberg.

LÄS MER:Gais återtåg – Del 1: Vad händer med truppbygget?

Försvarsspelet i samband med de tidiga baklängesmålen imponerade inte.

– Just att det blir tre mål så nära inpå och att vi inte lyckades få undan bollen känns inte bra. I liknande situationer i andra halvlek tycker jag att vi uppträdde mer stabilt, Men det är också en del av läroprocessen det där, säger Fredrik Holmberg.

Gustav Lundgren tände Gais hopp

Efter kollapsen i början av matchen fick Gais lite bättre kontroll på saker och ting. Och Gustav Lundgren tände en gnutta hopp när han prickade in 1–3. Nyförvärvets tredje mål i Gais-tröjan.

LÄS MER:Gais svar – efter supportrarnas kritik

– Det var ett fint anfall. Då fick man tillbaka hoppet, att ”Fan, det går att göra mål på svenska mästarna. Nu gör vi ett till!”, men så fick han den där drömträffen, säger Fredrik Holmberg.

ANNONS

Den han syftar på är Anders Christiansen som precis före paus drog till med en väl slagen kantfrispark som borrade sig in i bortre krysset.

4–1 till Malmö halvvägs.

LÄS MER:Gais Emin Grozdanic kommenterar flyttryktena

I den andra halvleken hade MFF bud på mer. Men Mergim Krasniqi, som bjöd på ett par riktigt vassa räddningar, kunde tillsammans med ett tappert kämpande Gais-försvar freda målet.

Lundgren: ”Jättenyttigt för oss”

Det höll nästan hela halvleken ut.

I slutskedet kunde dock inhoppande Malik Abubakari öka på till 5–1.

Gais förlorade stort i Skåne. Fredrik Holmberg var ändå nöjd över lagets moral, att man lyckades stoppa blödningen efter paus.

– Det var bra gjort av killarna att inte tillåta en fullständig genomklappning. Jag har fortsatt goda tankar om framtiden, säger Holmberg.

Gustav Lundgren menar att det finns viktiga lärdomar att dra av matchen.

– Vi får ta med oss att vi ändå ibland klarade av att spela oss ur situationer mot Sveriges bästa lag. Vi kan hålla i bollen. Vi tar med oss att vi krigade för varandra in till sista spark. Vi får titta på matchen mer sen, men det är klart att det finns ändå saker att ta med sig härifrån. Allt var inte skit. Det var jättenyttigt för oss att få det här nu. Vi kommer inte få en så här tuff match någon gång mer det här året, så det var jättebra.

ANNONS

Närmast i cupspelet väntar IFK Värnamo på bortaplan nästa helg.

Fakta: Gais

(4–3–3) Mergim Krasniqi – Mohamed Youla (Wiggo Hjort, 81), Viktor Krüger (Nuha Jatta, 61), Emin Grozdanic, Niklas Andersen (Fabian Björklund, 70) – Joackim Åberg, Jonas Lindberg (Youssef Fayas, 61), Filip Gustafsson – Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Carl Juhlin, 81), Ben Morris.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS