Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Göteborgsprofilen Leif ”Skara” Claesson död – blev 80 år

Leif ”Skara” Claesson är död.
Göteborgsprofilen, som spelade för både Västra Frölunda och IFK Göteborg, blev 80 år gammal.
– Han var mycket snäll, omtänksam och en generös person ,säger barndomskompisen Bosse Zell.

Gällande var smeknamnet ”Skara” kommer från råder det delade meningar. En story är att Leif Claesson, som hade mycket religiösa föräldrar, inte fick spela fotboll på söndagar. Varpå han ljög för sina kompisar att han skulle till en icke existerande moster som bodde i Skara och att han därför inte kunde vara med och spela.

Den andra teorin är att smeknamnet kom på grund utav sin bakgrund i Skaraborgs län, han föddes i Lidköping 1940, det skriver sajten IFKDB.se.

Oavsett blev ”Skara-Claesson”, som barndomskompisen Bosse Zell kallar honom, en stor profil inom Göteborgsfotbollen.

Inte minst i Västra Frölunda där han ska stått för rekordnoteringen 52 mål på en säsong. Enligt flera inom föreningen som GP varit i kontakt med ska han även vara klubbens främsta målskytt någonsin – med marginal.

Det är dock bristfällig information när det kommer till antal mål som gjordes i division3-fotbollen på 60-talet.

Efter tiden i Västra Frölunda gick Leif ”Skara” Claesson till IFK Göteborg där han fick något av en undanskymd roll. Men trots sin knappa speltid lyckades vara en farlig målskytt.

– När han spelade med Blåvitt fick han mest hoppa in. Men han var en riktig målspruta, berättar Bosse Zell.

Flyttade till USA efter IFK Göteborg

Han och Leif Claesson var nära vänner och under ”Skaras” tid i IFK Göteborg var de ofta ute tillsammans på kvällarna – även om det var match dagen efter.

– Jag minns när vi var ute en lördag och de skulle spela dagen efter, på den tiden spelade de ju klockan ett på dagen. Vi brukade vara ute mycket på Rondo och då sa jag till honom, när klockan var 11-12 någonting, ”Fan, du får lägga dig nu! Du ska ju spela imorgon” .

Bosse skrattar när han berättar om ”Skaras” svar:

– Han sa ”Lägga mig? Jag ska ju bara spela en kvart? Jag behöver väl inte lägga mig för att spela en kvart?”.

1967 spelade Leif Claesson sin sista säsong i IFK Göteborg. Totalt blev det 41 A-lagsmatcher och 21 mål i Blåvitt. Därefter blev han en av de första IFK-spelarna att bli utlandsproffs.

Den då 27-årige anfallaren flyttade till USA för att spela för Baltimore Bays. Han blev sedan kvar på andra sidan Atlanten.

Blev fiskehandlare i USA

Efter fotbollen bodde Leif Claesson i Annapolis, som ligger omkring 45 minuter sydost om Baltimore och öster om Washington D.C. Där jobbade han som fiskehandlare och i en intervju med GP 1998 berättade han att bland annat dåvarande president Bill Clinton varit en av hans kunder.

Bosse Zell, som jobbat som bilförsäljare, berättar även att han fick hjälp av ”Skara” att importera bilar från USA.

– De sista åren skickade han över åtta-tio bilar från USA till mig som jag sålde. Så vi hade lite affärer och jag besökte honom ett flertal gånger.

Leif ”Skara” Claesson död

I måndags dog Leif ”Skara” Claesson efter en tids sjukdom. Bosse Zell som flera gånger var över och hälsade på i USA berättar om beskedet:

– Vi var väldigt nära de sista 10-15 åren, så det var mycket tragiskt. Men nu visste jag att han varit sjuk länge.

Hur minns du ”Skara-Claesson”?

– Han var mycket snäll, omtänksam och en generös person.

Närmast sörjs Leif Claesson av sin fru Paola.

”Mitt hjärta är krossat nu när han inte är med oss längre. Men samtidigt känner jag mig välsignad över att ha haft honom i mitt liv och jag är tacksam över att ha fått avnjuta hans sista år. Minnet av honom kommer leva med mig för evigt”, skriver hon i ett meddelande till GP

Enligt Bosse finns det inga anhöriga till Leif Claesson kvar vid liv i Göteborg.

– Hans mamma ligger ju begraven här i Fässberg och hans bror är död. Så han har ingen efter sig här i Göteborg.

Enligt Bosse Zell har dock ”Skaras” önskan varit att begravas tillsammans med sin mamma i Göteborg. Leif ”Skara” Claesson blev 80 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.