Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utsiktens sportchef Ingemar Lundin. Foto: Bildbyrån

Göteborgsderby övervakades – båda lagen utsatta för matchfixningsförsök

Inför lördagens match mellan Utsikten och Assyriska misstänktes matchfixningsförsök ha riktats mot båda lagens spelare. – Flera av våra nyckelspelare kontaktats den gångna veckan för att inte medverka i matchen, skriver Assyriskas ordförande Engin Aslan. Enligt förbundets övervakare på plats ska dock matchen – som slutade 2–1 till Utsikten – ha avgjorts på sportsliga grunder.

Derbyt mellan Utsikten och Assyriska i division 1 fick ett tråkigt förspel. Under torsdagen kontaktade Svenska fotbollförbundet Utsikten och meddelade att de, efter ett anonymt tips om att laget skulle lägga i matchen, skulle skicka en delegat till Ruddalen för att agera observatör.

– Jag blev uppringd av Tobias Tibell (förbundsjurist) på fotbollförbundet. Man sa att man hade fått in ett tips om att vi skulle lägga oss mot Assyriska. Att vi skulle se till att de skulle vinna matchen, vilket jag tog jävligt illa vid mig, säger klubbens sportchef Ingemar Lundin.

På lördagen tog dock historien en ny vändning när Assyriska BK publicerade ett pressmeddelande. Där skriver man att ”flera av våra nyckelspelare kontaktats den gångna veckan för att inte medverka i matchen”.

– På fredagskvällen blev ytterligare en spelare uppringd i ett försöka att få honom att underprestera, skriver ordförande Engin Aslan.

Assyriska ville stoppa matchen

GP var under lördagen i kontakt med Aslan, som dock inte vill uttala sig ytterligare utan hänvisar till pressmeddelandet, där man även skriver att man bett förbundet att stopp matchen.

Förbundsjuristen Tobias Tibell bekräftar att man tagit del av Assyriska uppgifter.

– Jag har varit i kontakt med Assyriska flera gånger och kan bekräfta att vi har fått den informationen som de beskriver på sin hemsida, säger han.

Och stämmer det att Assyriska bett er att stoppa matchen?
– De har frågat oss om hur vi ser på det och om det finns anledning att ställa in eller skjuta upp matchen. Men vi har inte fått in någon formell begäran om att matchen ska skjutas upp. Vi har haft dialog med båda klubbarna och den bedömning vi har gjort, utifrån den information vi har och de åtgärder som vi har vidtagit, är att matchen ska spelas och att det finns sportsligt rättvisa förutsättningar, sa Tibell inför matchen.

Men har alltså båda lagen utsatts för matchfixningsförsök och uppmanats att lägga sig?
– Vi har fått indikationer på att utomstående personer har försökt påverka matchen. Men i vilken riktning det är vill jag inte gå in på.

Förbundets rapport tyder på schysst match

Matchen slutade 2–1 till Utsikten, vilket innebär att Assyriska åker ur division 1. Enligt förbundet tydde dock inget på att den ska ha varit fixad.

– Jag har fått en rapport från de som var där och övervakade matchen för vår räkning och även fått information från annat håll. Vår slutsats är att det inte finns någon anledning att tro att matchen inte avgjorts på sportsliga grunder, sa Tibell på lördag kväll.

Dagen innan hade Utsiktens Ingemar Lundin samlat spelare och ledare för att informera om vad som hade hänt. 

– De var lite chockade och förbannade. Om det är så att det är någon som fabulerar sånt här, så stör det även spelarnas
inställning till matchen. Det är liksom ingen normal uppladdning inför en match. Jag förstår deras reaktion. Sen förstår jag och uppskattar SvFF:s reaktion också. Vi ska förstås vara med och medverka till att ta bort den här typen av saker, säger Lundin.

Trots att förbundet för Lundin beskrev tipset som "trovärdigt" så hävdade Lundin med bestämdhet att det inte skulle vara några spelare i Utsikten som skulle försöka påverka matchen.

Assyriska BK skrev inför matchen:
”Det är uppenbart för oss att det florerar rykten och att det finns intressen som vill påverka matchen, men absolut inte till vår fördel.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.