Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Efter en målfattig start har Rebecka Blomqvist fått nätkänning flera gånger under sommaren.  Bild: NICKLAS ELMRIN
Efter en målfattig start har Rebecka Blomqvist fått nätkänning flera gånger under sommaren. Bild: NICKLAS ELMRIN

Göteborgs skyttedrottning har hittat målet igen

Efter en trög start på säsongen har Rebecka Blomqvist fått fart på målskyttet. Med sex mål på de senaste sex matcherna är formen på topp.
– Jag hade framförallt tre matcher i våras då det gick trögt men det är skönt att det lossnat, säger Rebecka Blomqvist.

Förra säsongen gjorde Rebecka Blomqvist 14 mål i damallsvenskan och blev lagets bästa målskytt när Göteborg FC nådde en andraplats. Förhoppningarna var därför höga på att det skulle fortsätta i samma stil när årets säsong drog igång i våras. Trots bra spel och många fina målchanser uteblev målen inledningsvis.

– Jag vet faktiskt inte varför det inte blev några mål tidigt i våras. Ibland kommer man ur form och missar sina lägen, säger Rebecka Blomqvist.

Sedan dess har läget förändrats. Målnollan spräcktes med kvitteringen borta mot Rosengård i början av maj och för tillfället är Rebecka Blomqvist en av de vassaste anfallarna i serien.

– Jag hade framförallt tre matcher i våras då det gick trögt men det är skönt att det lossnat, säger hon.

"Försöker att inte tänka på det".

Med sex mål på de senaste sex matcherna (nio fullträffar totalt) toppar hon skytteligan – en poäng före klubbkamraten Pauline Hammarlund och Lisa Karlseng Utland i Rosengård.

Rebecka Blomqvist har ingen förklaring till varför hon hade det svårt med målskyttet i våras.

– Man försöker att inte tänka på det men man vet ju om det. Kanske att en del av det är mentalt. Plötsligt börjar målen trilla in. Det blir kanske något skitmål här och där och sedan är man inne i det, säger hon.

Göteborg FC kommer direkt från en överkörning av lokalkonkurrenten Kungsbacka i helgens derby. Siffrorna skrevs till 6–0 och bidrog med nyttigt självförtroende till laget som trots bra spel i många matcher haft det svårt med effektiviteten framåt.

– Det har varit ganska varierande. Mot Vittsjö på bortaplan var vi jätteeffektiva och vann med 4–2 medan vi nog skulle gjort bättre ifrån oss sett till spelet hemma mot Örebro i matchen efter då det blev mållöst, säger Rebecka Blomqvist.

– Jag tror matchen mot Kungsbacka kom helt rätt i tiden för oss och hoppas det kan visa sig.

Tuffa spelschemat fortsätter

På onsdagen väntar nykomlingen Örebro återigen, denna gång på bortaplan. Den mållösa matchen för några veckor sedan är fortfarande i färskt minne hos Göteborgs spelare och laget har förberett sig noggrant under veckan.

– Vi har pratat mycket om vad som fungerade och vad som inte fungerade senast. Jag tror alla känner att vi borde vunnit den matchen, säger Rebecka Blomqvist.

Trots det tuffa spelschemat är läget i laget bra inför matchen mot Kif Örebro. Mittbacken och lagkaptenen Beata Kollmats blev trampad på armbågen mot Kungsbacka. Man befarade fraktur men röntgen gav lugnande besked. Dessutom har försvararen Natalia Kuikka också återgått till full träning. Det är dock inte säkert att båda finns med i matchtruppen till följd av det hårda spelschemat.

"Vågar inte chansa i det här läget"

– Det kan bli så att någon av spelarna får stå över matchen mot Örebro för att minska belastningen och skydda dem mot skador, säger lagläkaren Matilda Lundblad.

– Emma Berglund tränar för fullt men är redo för match först nästa helg.

Tränaren Marcus Lantz bekräftar att man ställer över spelare för att spara på krafterna. Anfallaren Pauline Hammarlund har känningar i ett knä och ställs över samtidigt som Natalia Kuikka är tillbaka i laget jämfört med senast. Sedan tidigare är Amanda Johnsson Haahr och Catrine Johansson skadade. Lantz ger lugnande besked om nyblivne landslagsspelaren Hammarlund.

– Om vi bara haft ett par matcher kvar hade hon fått spela men vi har så tunn trupp så vi vågar inte chansa i detta läget, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.