Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Göteborg - skyttekungarnas Mecka

Har du lust att bli allsvensk skyttekung? Då finns bara en stad att spela i – Göteborg.

Det finns ingen bättre stad att spela fotboll i än Göteborg om du vill vinna skytteligan. En snabb blick i den allsvenska backspegeln visar att fem av de senaste åtta skytteligavinnarna spelat för en Göteborgsklubb. 

Trenden inleddes 2009 när Tobias Hysén och Wanderson do Carmo delade på titeln som allsvenskans främsta målskytt. Med 18 mål vardera hade de god marginal ner till en annan göteborgare – visserligen en flyktande sådan – Daniel Larsson i Malmö FF som mäktade med 10 mål. 

Hisingsmåltjuvar vassa

2011 och 2012 var det Häckenspelare som var vassast i motståndarnas straffområde. Mathias Ranégie var en bjässe längst fram i Hisingslagets anfall och smällde in 21 mål för sex år sedan. Han jagades i skytteligatoppen av både Tobias Hysén och Mervan Celik. 

Året efter var det andra egenskaper som profilerade Häckens målmaskin. Då hette han Waris Majeed och sprintade ifrån vettskrämda backlinjer. 23 mål blev det för ghananen den säsongen. 

En av få som har vunnit skytteligan mer än en gång är Reine Almqvist. Tillsammans med Bertil ”Bebben” Johansson är han ensam om att ha gjort det i IFK Göteborg eller Häcken.

Hans notering är dock inte bäst i Göteborg. Gais Karl-Alfred Jakobsson och Öis Carl-Erik Holmberg kan stoltsera med tre skytteligasegrar var. 

– Jag tror som alla som vinner skytteligan har ett utpräglat målsinne. Det är ingenting man kan träna sig till. Det växer i en från barnsben, säger Reine Almqvist.

"Målskyttar är snabba i tanken"

Reine Almqvist vann skytteligan 1969 och 1977 med 16 respektive 15 mål. 

– Jag hade klart för mig i vilken hörn jag skulle lägga bollen redan innan jag fick den. Generellt är målskyttar snabba i tanken och har ett rent tillslag, säger han.

2013 blev ett mellanår både för Göteborgsklubbarnas och allsvenskans målgörare. Imad Khalili vann guldskon med 15 mål, den lägsta noteringen sedan Razak Omotoyossi och Marcus Berg 2007. 

Men året efter var det återigen dags för en västkustrepresentant att stoltsera med flest gjorda mål. Blåvitts Lasse Vibe satte 23 stycken och blev sedermera såld till Brentford. Det är ytterligare en trend som går att avläsa av skytteligastatistiken. Samtliga göteborgska skytteligavinnare har fått provsmaka livet som utlandsproffs. 

Owoeri senaste skyttekungen

Den sista i raden av 031-anfallare som blivit skyttekung och sedan lämnat landet för äventyr utomlands är John Owoeri. Nigerianens 17 mål i fjol innebär att Häcken kan stoltsera med tre av de senaste sex skytteligavinnarna. 

Frågan är vem som för traditionen vidare? Reine Almqvist har sina förhandsfavoriter. 

– Jag tänker att det blir någon i Häcken. Paulinho eller Kamara, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.