Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborgs Beata Kollmats lyfter pokalen och jublar med lagkamraterna efter finalen i Svenska Cupen i våras.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Göteborgs Beata Kollmats lyfter pokalen och jublar med lagkamraterna efter finalen i Svenska Cupen i våras. Bild: MICHAEL ERICHSEN

"Göteborg kan dominera damfotbollen"

På ett och ett halvt år har Göteborg FC gått från botten till toppen i svensk elitfotboll. Marcus Lantz ser en större potential än så.
– Gör vi saker och ting rätt kan Göteborg dominera damfotbollen i fem till sju år, säger GFC-tränaren.

Cupvinst, allsvensk serieledning och Champions League-spel runt hörnet. Dessutom sex VM-spelare i truppen, varav fem medaljörer.

Göteborg FC positionerar sig just nu som en av svensk damfotbolls stora.

På lördag väntar toppmatch mot Örebro på Valhalla, 16 augusti lottas första omgången av Champions League i Nyon. Där kan storlag som Lyon och Wolfsburg vänta.

Klubbens tränare Marcus Lantz imponerades över insatsen i omstarten mot Vittsjö, trots att laget inte hade spelat ihop på åtta veckor. Han tittar längre än så – och ser en förbättringspotential.

– Gör vi saker och ting rätt i klubben kan Göteborg dominera damfotbollen i fem till sju år. Då krävs att man tar rätt beslut.

"Kan inte behandlas hur som helst"

Han specificerar vilka.

– Det behövs göras lite mer professionella saker som gör att vardagen för tjejerna blir normal. Jag hör ofta ”de är vana vid det”. De måste också bli behandlade på ett professionellt sett. Görs det och klubben är intresserad då kommer Göteborg dominera damfotbollen framöver.

Vad?

– Det är egentligen små saker som man behöver investera i. Att vi har personal som kan tejpa och massera på varje träning. Det har vi inte i dag. Jag tror inte att herrlag inte har det. Det är inte några stora kostnader.

Marcus Lantz fortsätter:

– Vi har spelare som har spelat EM, VM och OS. Man kan inte behandla dem hur som helst. Vi måste ha respekt för tjejerna. Om vi ska utmana lag i Europa då måste vi investera, annars blir vi frånåkta.

Han pekar på ytterligare förändringsbehov.

– Det kan handla om förberedelser. Man ska kunna komma till träningen utvilad istället för att komma direkt för jobbet och ge sig in i träningen. Jobba halvtid och få möjlighet att förbereda sig någon timme till. Vila och återhämtning är fruktansvärt viktigt om man ska lyckas. För mig är det naturligt att det ska vara så.

Peter Bronsman har varit ordförande för klubben sedan bildandet och flytten från Landvetter till Göteborg 2004.

Han lyssnar till Marcus Lantz synpunkter.

"Han har rätt i sak"

– Han har spelat i Tyskland, damfotbollen är inte riktigt där än. Han har rätt i sak. Man har en budget och man vill ha en större budget. Det viktiga är att föreningen överlever i många år, säger Peter Bronsman.

Vad säger du behovet att ha någon som tejpar och masserar varje dag?

– Det är de målen vi har, vi tycker samma sak, vi har samma budget. Spelarna ska också ha löner. Ibland får man avstå saker, det vill man inte heller, säger Peter Bronsman.

Marcus Lantz igen:

– Lägger man fram en seriös plan hur man vill jobba och nå sina mål är jag övertygad om att det är många företag och sponsorer som känner att man vill gå in där. Varför inte ge Kopparberg samma förutsättningar som de lag de ska konkurrera med i Europa. Här måste vi ta steg.

Peter Bronsman bemöter:

– Det är inget snack om att han (Marcus) har rätt i sak. Därför vi har skrivit avtal med ISP om marknadsföring och reklam. Det handlar om att utveckla vår förening.

Göteborg FC omsatte 2018 10,7 miljoner kronor och gjorde ett plusresultat på 300 000 kronor. Publiksnittet på hemmamatcherna 2019 har hittills varit 781 åskådare.

– Jag utgår från att klubben jobbar på att det ska komma mer publik. För vår del är det bara gynnsamt att ha så många spelare med i landslaget. Det är OS nästa år och många som vill vara med.

"Vi lägger våra pengar mer rätt"

Göteborgs FC har ett uttalat mål att vinna Champions League 2021, då finalen spelas i Göteborg.

Hur rimmar er budget med målet om att vinna Champions League?

– Budgeten rimmar bra. Vi har ökat lite grand, vi måste vara mycket duktigare än våra konkurrenter. I Champions League är det bara en siffra för många.

Peter Bronsman nämner klubbar som Barcelona, Manchester City och Bayern München.

– På kort sikt kanske de kända föreningarna satsar en jäkla massa pengar på damfotbollen. Vi lägger våra mer rätt. De kanske glömmer av grunden, att det tar ett par år att skapa ett jäkligt bra fotbollslag. Mindre budgetar har vunnit över större förr, menar Göteborgs ordförande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.