Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Göteborg har gjort sig förtjänt av en fotbollsfest"

Jörgen Lennartsson önskar inget hellre än tre premiärpoäng mot Malmö FF. – Att evenemanget blir positivt och att det inte blir några slagsmål är kanske den allra viktigaste saken ändå, säger IFK Göteborgs tränare.

Morgondagens match mot Malmö FF på Ullevi har många bottnar. Dels för att det är mötet mellan Sveriges mest framgångsrika klubbar, årets allra första allsvenska match, men också kopplat till vad som hände i fjol och konsekvenserna av det. Matchen bröts efter ett inkastat knallskott vid ställningen 0-0. I efterhand tilldömdes Malmö FF segern med 3-0.

Att sätta ord på hur viktig matchen är för IFK Göteborg är vanskligt, att det ligger mycket i vågskålen är alla överens om.

– Både och. För intresset och årskortsförsäljningen är ett positivt event viktigt. Här skall vi också baka in att det inte uppstår några problem med publikfajter mellan klackarna, mer än verbala, att vi inte får några problem på sta’n och att vi inte får några slagsmål utanför arenan, utan att den här matchen blir den fotbollsfest Göteborg som stad har gjort sig förtjänt av, säger Jörgen Lennartsson under en intervju på Kamratgården i början av veckan.

Han betonar ämnets betydelse.

– Om man tittar på det som skall hända på planen är det givetvis viktigt att vi också får en bra prestation, en underhållande fotbollsmatch och gärna en seger. Samtidigt får vi inte elda upp den här matchen som att det är nu eller aldrig. Det är en av 30 omgångar. Oavsett resultatet kommer vi åka till Uppsala i matchen efter och möta Sirius. Där står tre nya poäng på spel.

– Jag känner en extremt stor tilltro till spelargruppens förmåga att få till en riktig urladdning, eftersom jag känner hur vibrationen i gruppen under säsongen har stegrats.

Är det lättare att komma från det läge ni gör i år, än under dina två första år i klubben, då ni bar ett tyngre favoritskap?

– Vi är tippade mellan sexa och tia. Förväntningarna från folk är att vi skall landa där. Den press som historiskt sett har funnits på IFK, att vi skall vinna varje match, ta SM-guld och gå till Europa, finns inte riktigt i år. Det kan ge oss en trygg och avslappnad ”approach” att det här är en allt-och-vinna-säsong. Om det är bättre eller sämre vet jag inte.

– Jag har varit tränare i 26 år. Du kan bara göra ditt bästa. Kan man titta sig i spegeln när dagen är slut kan du lägga dig trygg.

Vinna viktigare än att underhålla

Bilden av IFK Göteborgs spel under försäsongen har pendlat mellan mindre roligt och rätt tråkigt. Jörgen Lennartsson har som väntat en något annan bild.

– Det finns mycket myter om fotboll. Många av dem stämmer inte. Vissa klubbar har en gloria runt sig att spela en rolig fotboll. De klubbarna vinner sällan något. Vi har en ambition att spela en offensiv, vägvinnande och attackerande fotboll, där vi kan hitta ett sätt att vinna våra matcher, men också ett sätt att som innebär att det är kul att gå att se på. Under vårsäsongen har vi inte träffat hundraprocentigt rätt på alla saker. Det är vi medvetna om.

Har du trupp till det spel du vill spela?

– En tränares uppgift är att använda de egenskaper som finns i truppen på bästa sätt. Det är ”vinna” på punkt ett och ”underhålla” på punkt två. Aldrig tvärtom. Kommer det in två spelare två veckor innan seriestart (Mix Diskerud och Henrik Björdal) får man skruva lite extra. På två år har sex av våra ordinarie spelare lämnat. Det är en tränares vardag.

2017 är Jörgen Lennartsson tredje år i IFK Göteborg. En andraplats följdes av en fjärde.

På vilket sätt har han satt prägel på laget?

– Vi har jobbat väldigt hårt med att utveckla vårt spel, involvera våra innermittfältare i uppspelsfas och skapa en bra variation i vårt passningsspel. Hur det blir i slutändan är mycket kopplat till vilka egenskaper spelarna som är ute på banan har. Vi har fortfarande ett antal pinnhål kvar att ta den här säsongen.

Ekonomiska verkligheten sätter agendan

Har du uppnått de mål som sattes av dig själv och folk omkring?

– Vi var extremt sugna på SM-guldet 2015 och gjorde en väldigt bra säsong. Vi ledde serien i 22 omgångar. Mot Norrköping hemma missade vi en straff. Hade vi satt den hade vi vunnit SM-guld. Förra året var det ekonomiska målet väldigt viktigt; att inte gå med förlust. Vi gick med vinst, tog bronsmedalj och var i Europa League-play off.

Driftminuset är fortfarande alarmerande stort (18 miljoner kronor 2016)?

– Ja, det kan man säga. Men spelarförsäljningar ingår i de flesta klubbars budgetar. Jag vet inte hur många klubbar som går med förlust om man räknar bort spelarförsäljningarna.

Det är inte så hälsosamt på sikt?

– Det kan man säga. Samtidigt är det inte så mycket jag kan påverka på sikt. Det är väl snarare så att som tränare för Blåvitt under de här åren har vi accepterat att det finns en verklighet runt ekonomin; att vi måste göra saker på ett annat sätt.

Hur har det förändrats sedan du kom hit?

– Nu har vi tagit in två spelare på lån, till exempel. Det gjorde man inte för några år sedan. Det är inte svårare än så. Den ekonomiska verkligheten sätter agendan i alla fotbollsklubbar, även IFK Göteborg.

Drygt 6 000 årskort sålda, 2 000 färre än i fjol. Varför, tror du?

– Det är väl kopplat till att förväntningarna på Blåvitt är väldigt höga. Året innan var vi i guldstrid till sista matchen. I år har det varit mindre intresse, kopplat till att förra säsongen var lite sämre. Kanske attraherar ett brons inte tillräckligt mycket. Det har varit ganska mycket negativa skriverier om IFK, på olika plan. Ganska mycket utomsportsliga frågeställningar. Det gör kanske att inte lika många köper årskort. Vi har även blandat i våra prestationer på försäsongen.

Resultaten inledningsvis blir viktiga för biljettförsäljningen framöver?

– Det är bara förnamnet. Samtidigt har vi bara förlorat två av tio matcher under försäsongen.

I dag tränar laget en sista gång på matcharenan. Fokus ligger på att hitta glädje.

– Att väldigt många har pissat på Blåvitt väldigt mycket från olika håll är något som självklart höjer motivationen och hungern hos oss; att vi vill visa kvaliteter. Jag hoppas att hela den blåvita rörelsen sluter sig samman på lördag och att alla supportergrupperingar, spelare, ledare och sponsorer tillsammans kliver fram och gör en maximal prestation i seriepremiären.