Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Amanda Johnsson Haahr och hennes Göteborg FC mötte Bayern München på Gamla Ullevi i höstas. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Göteborg FC vill flytta till Gamla Ullevi

Göteborg FC vill flytta sina hemmamatcher i damallsvenskan från Valhalla IP till Gamla Ullevi.
– Vi har fått en förfrågan och behandlar den, säger Anders Albertsson, evenemangsansvarig på Got event.

Göteborg FC:s ordinarie hemmaarena är Valhalla IP. Där, på konstgräset, har laget spelat de flesta av hemmatcherna sedan flytten från Landvetter till Göteborg 2004.

Det finns undantag.

Under hösten 2018 spelades hemmamatcherna på Ullevi i samband med en omläggning av konstgräset på Valhalla. 2019 valde klubben att spela seriematchen mot Linköping på Gamla Ullevi i syfte att förbereda sig för Champions League-mötet med Bayern München på samma arena.

Det gav mersmak.

– Vi fick lite blodad tand efter Linköpingsmatchen som var ett test inför Champions League. Till matchen mot Bayern München kom nästan 5 000 åskådare trots regn från sidan, säger GFC:s pressansvarige Tore Lund.

LÄS MER: Blåvitt välkomnar GFC:s önskan om flytt

Börjar mot Vittsjö på Valhalla

Därför har klubben nu valt att förhöra sig om möjligheterna att spela merparten av årets seriematcher på Gamla Ullevis hybridgräs.

– Första matchen i damallsvenskan, mot Vittsjö, kommer spelas på Valhalla. Sedan är förhoppningen att spela på Gamla. Det kan jag bekräfta, säger Tore Lund, som ingår i GFC:s klubbledning.

Sedan arenan färdigställdes 2009 har de ordinarie hyresgästerna varit IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS, dessutom damlandslaget och Gothia cup.

Nu inleds en process om möjligheterna att öka den gruppen med ett lag.

Förutom det rent schemamässiga hänsynstagandet behövs en analys av mattans tålighet göras. Håller den för ytterligare tio seriematcher, som det är frågan om här?

– För mattans skull tror jag inte att det spelar någon större roll. Got event är positiva, säger Tore Lund.

Beslut om några veckor

Anders Albertsson är evenemangsansvarig på Got event.

– Vi håller på och tittar på hur det skulle kunna gå till. Den dialogen har vi. Vi tittar på den förfrågan som har kommit in. Vad vi kommer fram till handlar bland annat om slitaget av planen, säger han.

När kan ni ha ett beslut?

– Det är en pågående process, men om några veckor. Det finns några olika scenarier, bland annat har vi en Champions League-final 2021 som också ligger i planen.

För Got event återstår bland annat att ta in synpunkter från de befintliga hyresgästerna, kanske framför allt IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS.

För Göteborg FC skulle en första seriematch på Gamla Ullevi enligt önskemålet spelas mot Djurgården 26 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.