Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborg FC planerar för att öppna för publik på Valhalla igen.  Bild: Bildbyrån
Göteborg FC planerar för att öppna för publik på Valhalla igen. Bild: Bildbyrån

Göteborg FC vill följa Piteå – planerar för publik på Valhalla

Damallsvenska Piteå IF öppnar för publik på sina hemmamatcher och Göteborg FC planerar att följa efter.
– I någon form kommer det bli publik, säger GFC:s sportchef Lasse Svensson.

Svenska fotbollförbundet har ändrat sina riktlinjer och det är nu okej med 50 åskådare på fotbollsmatcher.

Som första elitlag har Piteå IF beslutat att ta in publik på sina hemmamatcher, 50 åskådare per match.

– För mig var det en självklarhet att om vi kan ta in en person, tio eller 50 – och kan göra det på ett sätt som uppfyller kraven – så ska vi självklart göra det. Det var glasklart, säger klubbens ordförande Rikard Fahlman till TT.

Kif Örebro har meddelat att de följer norrbottningarnas exempel och öppnar för publik på hemmamatcherna. Storlaget och guldkandidaten FC Rosengård gör det däremot inte.

– Vi tänker väl att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik, säger klubbchefen Jenny Damgaard till TT.

Sportchefen: ”Vi är jättepositiva”

Rosengårds stora utmanare till SM-guldet Göteborg FC då?

– Vi är jättepositiva, alla vill ju ha publik på matcherna. Vi har en grupp som har börjat titta på det, så i någon form kommer det bli publik, säger GFC:s sportchef Lasse Svensson och fortsätter:

– Men det handlar om att få ihop det, det ska finnas handsprit och tvättmöjligheter för publiken och så vidare, så vi måste se över om det är möjligt. 50 personer är ju inte många men man kan inte bara öppna upp utan måste sköta det på ett bra sätt. Det är ju en balansgång. Vi vill ju ha publik men måste samtidigt respektera rekommendationerna och tar allvarligt på pandemin.

Lagets nästa hemmamatch spelas på måndag, då nykomlingen Umeå kommer på besök. Om det är publik på Valhallas läktare redan då återstår att se.

– Vi har pratat både med styrelsen och vår säkerhetsansvarige så vi kommer komma fram till någonting men det är inget beslut som brinner i knutarna, säger klubbens pressansvarige Tore Lund.

Dialog med supportrarna

Piteås upplägg för vilka supportrar som kommer få se lagets matcher på plats är att de 50 årskortsinnehavare som ser en match sen inte får se nästa utan att det då är 50 nya personer med årskort som släpps in på arenan då.

Hur det kommer bli när GFC släpper på för publik är inte klart.

– Vi har inte pratat om det men jag kan känna att Piteås upplägg känns ganska smart, att man ger ett gäng tillfälle en match och sen ett nytt gäng nästa match. Sen kommer vi kommunicera med vår supportergrupp kring hur vi ska lägga upp det. De stöttar oss i vått och torrt så vi vill göra något bra tillsammans med dem, det är vår ambition, säger Lund.

Göteborg FC möter Vittsjö på bortaplan under onsdagen. Efter nio spelade omgångar leder GFC serien, en poäng före Rosengård.

SvFF:s uppdaterade riktlinjer:

(TT)

– Åskådarantalet får aldrig överstiga 50 personer

– Åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap ska sitta eller stå med minst 1,5 m avstånd

– Trängsel får inte uppstå, och avstånd ska hållas, vid inpassage samt under och efter match

– Åskådarna ska ha tillgång till handtvätt eller handsprit

– God hygien ska hållas på idrottsanläggningen, inklusive att så ofta som möjligt torka av ytor och material som många rör med händerna

– Samtliga åskådare ska på lämpligt sätt informeras om gällande ordningsregler före, eller senast vid, ankomst till matchen

– Ansvarig(a) ska utses att tillse att åskådarna följer gällande ordningsregler

– Polismyndighetens anvisningar ska följas för offentliga tillställningar

I maxantalet på 50 deltagare i ett evenemang ingår inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören, enligt ordningslagen. Det vill säga vid exempelvis ett fotbollsevenemang räknas endast publiken, inte spelare och tränare, som deltagare.

Källa: Svenskfotboll.se och polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.