Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Göteborg FC vann i omstarten: "Oerhört viktigt"

Efter det långa EM-uppehållet drog Allsvenskan igång igen på torsdagskvällen. Och äntligen blev det seger för Göteborg FC. – Oerhört viktigt för självförtroendet, säger tränaren Stefan Rehn efter 1-0 borta mot Piteå.

Vårsäsongen var minst sagt fiaskoartad för Göteborg FC. Premiärsegern hemma mot Örebro i april följdes visserligen av först en oavgjord match mot Kvarnsveden och en ny seger mot Vittsjö, men när man sedan förlorade med 5-0 borta mot Rosengård i säsongens fjärde match inleddes en tuff period med hela åtta matcher utan vinst.

När EM-uppehållet väl kom låg man sist i tabellen med sämst målskillnad och klubben har agerat genom att förstärka den oerfarna spelartruppen under de senaste veckorna. Den danska EM-målvakten Line Geltzer Johansen, amerikanske mittbacken Taylor Leach och talangen Amanda Johnsson har alla anslutit.

På torsdagskvällen var det dags för omstart borta mot femteplacerade Piteå IF. Både Johansen och Leach startade i Göteborg FC som visade att de var revanschsugna direkt. Redan i den tredje minuten nådde Sarah Teegarden högst på en hörna och nickade bollen i ribban. Elin Landström var framme på returen men lyckades inte göra mål.

Nyförvärven imponerade

I stället tog hemmalaget över allt mer och skapade bland annat ett par hörnor som tvingade Johansen att sträcka ut sig ordentligt flera gånger. Hon höll dock tätt och Göteborg FC kunde gå till halvtidsvila utan insläppta mål.

– Jag är jättenöjd med både Johansen och Leach. Vi vet ju att Piteå skjuter på var och varannan frispark. Då gäller det att stå upp och det gör de jättebra. Det var kul att se dem in action, säger Stefan Rehn.

Engman matchhjälte

Matchens enda mål kom i den 78:e matchminuten efter ett elegant anfall av bortalaget. Pauline Hammarlund tog emot bollen felvänd på mittplan, spelade tillbaka den till landslagskollegan Elin Rubensson som slog en lång boll framåt som Adelina Engman stack iväg på. Den finska 23-åringen fick med sig bollen mellan de båda Piteåmittbackarna och kunde rulla in Göteborgs FC:s matchvinnande 1-0-mål.

– Vi vill ju gärna komma runt på det viset, men det är inte alltid som allt stämmer. Det gäller att ha lite flyt och det hade vi den här gången. Kul att det lyckades, säger Stefan Rehn.

Inte längre sist

Segern innebär att Göteborg FC lämnar jumoplatsen och nu ligger åtta i den haltande tabellen. Skönt, tycker Rehn:

– Vi har inte tittat allt för mycket på tabellen utan har mest koncentrerat oss på vad vi kan göra på planen, men det är inte på något sätt negativt att vi nu lämnar sista platsen. Och att tjejerna får vinna och hålla nollan är oerhört viktigt för självförtroendet.