GFC måljublar efter Filippa Angeldahls förlösande 1–0.
GFC måljublar efter Filippa Angeldahls förlösande 1–0. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Göteborg FC vaknade i andra – besegrade Djurgården borta

GFC inledde knackigt mot Djurgården i Stockholm. Efter en trög första halvlek vaknade dock laget till och tog en meriterande bortaseger. Slutresultatet skrevs till 3–0 efter att Filippa Angeldahl visat vägen med en kanon.
– Jennifer Falk hade sagt till mig i halvtid att jag skulle ta fler avslut utifrån. Hon får väl ta en mental assist, säger Angeldahl.

ANNONS
|

GFC bytte Valhalla IP:s konstgräs mot Stockholm Stadions naturgräs under söndagens möte med Djurgården.

För att underlätta underlagsskiftet hade GFC tränat på Ullevi under veckan.

– Det gör gott. Det är lite annorlunda i passningsspelet på naturgräs där bollen går lite trögare. Jag tycker att vi behärskar det väldigt bra. Studsar och allt ska tas i beaktning, säger tränare Jörgen Ericson.

Det fanns respekt hos GFC inför mötet.

Jennifer Falk varnade för Djurgårdens vassa hemmaspel på förhand. Laget har bland annat lyckats hålla 0–0 mot Rosengård på Stadion.

Mycket riktigt skulle Djurgården bli en svår nöt att knäcka.

Men GFC lyckades till slut.

ANNONS

– Första fick vi inte till det riktigt. Det var lite så där. Så länge Djurgården orkar stå emot kämpar och sliter deras spelare, säger Ericson.

Inledningen av matchen bestod av fullskaligt ställningskrig på mittplan. Lagen bytte bollinnehav med varandra.

GFC:s anfallsspel såg ofta krampaktigt ut i den första halvleken.

När den skulle summeras var det inte mycket att skriva hem om.

Lagen gick till halvtidsvila i mållös och frustrerade tillställning.

– Djurgården är kompakta och gör det bra i försvarsspelet. Då får vi inte till det som vi vill i uppspelsfasen och kommer inte till de klara målchanserna. Det blir svårt att få hål på laget då, säger Filippa Angeldahl.

GFC vaknade efter halvtidsvilan

GFC såg dock inspirerade ut i andra halvlek.

Målet kom bara sex minuter in.

Det var Angeldahl som gjorde det.

– Jag får bollen av Pauline Hammarlund. Jag gör en tvåfotare och sen tänker jag inte så mycket. Det var bara att gå på skott och det var skönt att den äntligen går in, säger hon om målet.

Du såg väldigt bestämd ut i inledningen av den andra halvleken.

– Falk hade sagt till mig i halvtid att jag skulle ta fler avslut utifrån. Hon får väl ta en mental assist. Hon bad mig skjuta, så det var lite roligt, säger Angeldahl.

ANNONS

2–0 kom också.

Emma Koivisto var tänkt att bytas ut i sekvensen innan, men efter strul med Julia Zigiotti Olme fick bytet vänta.

Då passade Koivisto på att trycka bollen i mål efter en strulig situation.

Sedan blev hon utbytt.

Målet punkterade matchen och GFC kunde till slut spela hem tre rätt bekväma poäng.

Rebecka Blomqvist fick också måla, då 3–0 kom med sekunder kvar. Skönt för anfallaren, som hann bränna ett par högkaratiga lägen.

”Hoppas vi slipper skador och slitage”

En övertygande seger till slut.

– Det är jätteviktigt, såklart. Vi sa att det skulle bli det sista vi gör innan alla åker i väg med sina landslag, så då var det viktigt att ta tre poäng och fortsätta att hänga på i toppen. Det känns riktigt bra, säger Angeldahl.

Nu väntar ett landslagsuppehåll, som Angeldahl nämner. Hon själv ser ut att åka iväg med U23-landslaget.

Tränare Jörgen Ericson önskar sig lugnt sådant då en stor del av GFC:s A-trupp är kallade till sina respektive nationer.

– Man hoppas att vi slipper skador och slitage. Vi har ju åtta spelare som ska möta upp svenska landslag. Det är helt otroligt. Förhoppningen är att de kommer hem med en extra boost så att de är pigga och fräscha, säger Ericson.

ANNONS

I allsvenskan är GFC fortsatt tvåa med tre poäng upp till Rosengård.

Fakta: Så startade Göteborg FC

(3–5–2): Jennifer Falk – Emma Berglund (Emily Sonnett, 72), Emma Kullberg, Natalia Kuikka – Emma Koivisto (Hanna Wijk, 78), Filippa Curmark, Julia Zigiotti Olme (Vilde Böe Risa, 78), Filippa Angeldahl, Julia Roddar – Pauline Hammarlund (Evelyn Ijeh, 72), Rebecka Blomqvist

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS