Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Göteborg FC stormar vidare – Curmark inbytt hjälte

Tränarna tyckte att hon skulle vila.
Det tyckte inte Filippa Curmark.
Och när hon kom in small det direkt.

Det var två formstarka lag som kom till ett soldränkt och hett Valhalla. Och matchen inleddes i högt tempo, med ett hemmalag som tidigt tog kommandot om händelserna och tryckte bak gästerna.

Ändå var det nykomlingen Umeå som var nära att spräcka nollan redan i den nionde minuten. En snabb kontring avslutades med ett tungt skott som Jennifer Falk i GFC-målet tippade i ribban.

Mycket mer än så lyckades dock inte Umeå åstadkomma under den första halvleken. I stället vara det Göteborg som radade upp målchanser. Stina Blackstenius kom fri – men Tove Enblom i Umeås mål räddade. Julia Zigiotti Olme drog till på halvvolley – men träffade ribban. Och Blackstenius var nära igen, när hon mötte ett inspel – men bollen rensades någon decimeter från mållinjen.

0–0 i paus, därmed.

Till den andra halvleken kom Filippa Curmark in. Hon hade fått börja matchen på bänken – efter att ha spelat 90 minuter i samtliga matcher den här säsongen. Förklaringen från tränare Ericson var att hon behövde vila, inte minst för att vara i slag till söndagens toppmöte med Rosengård.

Själv hade dock Curmark gärna spelat från start.

– Det är klart att jag alltid vill spela. Och jag har känt mig stark och i bra form, men det var tränarens beslut, han ville vila mig inför det som kommer. Det är bara att acceptera, och vi hade ett bra snack innan matchen. Men så här i efterhand är jag ju glad att jag fick komma in, även om det inte var tanken.

Och det är nog Ericson också. För bara fem minuter efter att ha äntrat planen drog Curmark till – och fick på en riktig pärla från distans. Bollen borrade sig in i bortre burgaveln. Vackert och välförtjänt, och efter målet tog GFC ett ännu tydligare grepp om matchen.

– Umeå gör en jättebra match och vågar verkligen spela, men vi växer in i matchen mer och mer. Vi utnyttjar vårt spel i andra halvlek och låter dem löpa och tappa energi, var Curmarks analys.

”Skönt att höra lite folk”

Jörgen Ericsons och Mats Grens lagbygge fortsatte att skapa chanser och det var i långa stunder spel mot ett mål. I slutet av matchen kunde också Stina Blackstenius sätta spiken i kistan när hon rundade målvakten och pricksköt 2–0 i ett tomt mål. Tre nya poäng till Göteborg, som därmed befäster sin serieledning.

– Vi har en riktigt bra harmoni i laget. Alla är väldigt motiverade och vill uppnå något, vinna något. Det är väldigt viktigt i ett lag, säger Curmark.

Hon och de andra fick dessutom för första gången den här säsongen stöd av den 50 personer starka klack som tilläts på arenan.

– Ja, det var skönt att höra lite folk i alla fall. Vi är tacksamma för våra supportrar som kom i dag och det är klart att det ger lite extra energi, säger Curmark om supportrarnas återkomst.

Tränare Jörgen Ericson var såklart nöjd efter ännu en seger, och ännu en hållen nolla.

– Det är tre poäng in och en svårspelad, tuff match mot en pigg nykomling som bjuder upp till fajt. Så det är härligt.

Kändes det som att det dröjde länge innan första målet kom?

– Det dröjer ju alltid för länge innan målen kommer. Men vi har ju haft det lite jobbigt att trycka dit bollarna, även om vi skapat mycket. Och det var väl inte den bästa målchansen vi hade när ”Pippo” kom in och tryckte dit den. Men det var väl det som behövdes, säger Ericson om Curmarks förlösande fullträff.

Så startade Göteborg (3–5–2):

Jennifer Falk – Emma Koivisto, Emma Kullberg, Natalie Kuikka – Hanna Wijk (Filippa Curmak, 45), Julia Zigiotti Olme, Rebecka Blomqvist (Brianne Flds, 75), Filippa Angeldal, Julia Roddar – Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.