Göteborg FC kryssade hemma mot Örebro

Toppmöte på Valhalla IP. Då blev det delad pott mellan Göteborg FC och nykomlingen Kif Örebro i en match som kunde slutat precis hur som helst.
– Tittar vi på hur mycket vi skapar kan vi inte göra så mycket mer, säger GFC:s tränare Marcus Lantz.

|

Drygt två månader har gått sedan Göteborg FC spelade sin senaste hemmamatch i allsvenskan. Då besegrades IF Limhamn Bunkeflo med 3-0.

Efter ett VM-uppehåll och en 4-2-seger borta mot Vittsjö var det under lördagen äntligen dags för Göteborg FC att spela hemma på Valhalla IP igen.

Serieledarna kom till matchen med en imponerande svit. Göteborgarna har nämligen inte förlorat en tävlingsmatch sedan hösten 2018. Inför matchen mot Örebro hade de 18 raka tävlingsmatcher utan förlust.

Imponerande.

Nykomlingen Örebro å sin sida kom till start med fyra raka nollor och en fjärdeplats, endast två poäng bakom tabellettan GFC.

Senaste förlusten för GFC kom i genrepet inför säsongen – mot just Örebro.

Hemmatränaren Marcus Lantz valde i den 29-gradiga värmen att starta med nyförvärvet från Paris Saint-Germain i backlinjen, Emma Berglund, som bildade lås med Taylor Leach.

Nyförvärvet ut skadad

Efter en trevande inledning skapade hemmalaget matchens första farlighet. Rebecka Blomqvist fick ett friläge som räddades av Örebros målvakt Danielle Rice. Chansen slutade med en hörna som GFC var ytterst nära att ta ledningen på genom Emma Berglund. Återigen stod Rice i vägen.

16 minuters spel in i matchen tvingades dock Berglund utgå och ersattes av Beata Kollmats – förmodligen var det muskelskadan i baksida lår som gjorde sig till känna.

GFC styrde spelet mer och mer ju längre matchen led. Man ägde boll, rullade runt och skapade gång på gång farliga målchanser – utan utdelning.

Julia Zigiotti Olme fick ohotat slå crossbollar ut på kantspringandes Emma Koivisto. Det var precision i de passningarna.

Närmast 1-0 för hemmalaget var återigen skytteligaledaren Blomqvist efter en fin framspelning från Hammarlund. Rice stod i vägen ytterligare en gång.

Trots ett stort spelövertag fick hemmalaget gå ut i paus med 0-0.

Örebro starkare i andra

Hemmalaget rivstartade andra halvlek och var nära att ta ledningen genom Pauline Hammarlund under en kalabalikartad situation i straffområdet.

Men bollen ville inte in.

Örebro åt sig in mer i matchen ju längre den gick och GFC blev stundtals tillbakapressade. Kanske var det värmen som gjorde sig påmind för hemmaspelarna mer än gästerna, kanske inte.

Klart var i alla fall att det var en starkare nykomling i andra i jämförelse med första.

GFC skulle dock komma tillbaka.

Sista tio visade serieledarna upp spelet som publiken fick se från den första halvleken. Närmast ett 1-0-mål var lagkapten Elin Rubensson som drog en frispark strax ovanför från ett fint läge.

De sista minuterna blev en gastkramande tillställning med vilda västern-fotboll.

Båda lagen ville vinna. Det syntes. Det var anfall i varje situation.

Hemmamålvakten Jennifer Falk räddade GFC vid flera tillfällen och framåt lyckades serieledarna inte att spräcka nollan.

– Det är två bra lag, det är en pigg och bra nykomling i Örebro. De gör det svårt för oss, vi ska såklart vinna matchen med alla chanser vi har – vi har väl tre rena frilägen i första halvlek. Leder vi i första med 2-0 så hade det blivit en helt annan match och vi hade kunnat kontrollera det på ett helt annat sätt, säger GFC:s tränare Marcus Lantz och fortsätter:

– Ett kryss i alla fall, fortfarande obesegrade, det tar vi med oss.

Vad var det för lapp du delade ut till spelarna med kvarten kvar?

– Vi ville gå för det ännu mer, in med Karin (Lundin) och ut med Julia (Roddar). Vi gamblade för att få ännu mer folk framåt. Vi gick stenhårt för vinsten. Vi hade två rena forwards med Rebecka (Blomqvist) lite bakom och försökte få upp våra ytterbackar ännu mer.

– Vi gör en bra match, tittar vi på hur mycket vi skapar kan vi inte göra så mycket mer än vad vi gör i dag, det är målen som saknas.