Göteborg FC avslutade säsongen med seger – Hammarlund målskytt igen

Göteborg FC, som redan innan sista omgången säkrat andraplatsen, avslutade säsongen med seger – och skickade samtidigt Limhamn Bunkeflo ur damallsvenskan.
– Vi ville avsluta på topp, säger Pauline Hammarlund som i matchen gjorde sitt tionde mål för säsongen.

|

Inför damallsvenskans sista omgång hade Göteborg FC säkrat andraplatsen i tabellen och spel i Champions League och matchen mot Limhamn Bunkeflo var för tabelläget betydelselös för GFC.

För hemmalaget Limhamn var det däremot en direkt avgörande match för hur säsongen skulle sluta. Inför matchen låg laget på nedflyttningsplats, på samma poäng som Djurgården (som i den avslutade omgången gästade Vittsjö) på säker mark. För en chans att spela vidare i högsta serien nästa säsong krävdes alltså minst poäng mot GFC.

– Vi gick in med samma inställning som alla andra matchen. Vi ville avsluta på topp och vi vet att det är en match som påverkar mycket för många andra lag så är det lite respekt också att ge allt, säger Pauline Hammarlund.

Det var bortalaget som tog kommandot skapade de bästa lägena och ägde det mesta av spelet. Ett samlat Limhamns-försvar såg dock till att GFC inte fick hål på Chandra Bednar i hemma-målet och halvleken slutade 0-0.

– Det blir en lite konstig match. De går ganska tydligt för att spel oavgjort och ligger väldigt defensivt vilket gör det svårt för oss. Så det tar ett tag innan vi får håll på dem även om det känns som vi har spelet, säger Hammarlund.

Den andra halvleken inleddes ungefär som den första med spelövertag och bäst chanser för Göteborg. När Vittsjö efter 50 minuters spel i matchen mot Djurgården tog ledningen räckte också ett kryss för att Limhamn skulle säkra kontraktet.

Leach med säsongen sista mål

I den 70:e minuten kom så ledningsmålet när Hammarlund nickade in Rebecka Blomqvists inlägg vilket betydde den nyligen landslagsuttagne anfallarens tionde mål för säsongen.

Limhamn jagade i slutet av matchen en kvittering som kunde betyda säkrat kontrakt men när Taylor Leach i slutminuterna satte slutresultatet 2-0 stod det klart att Limhamn, tillsammans med Kungsbacka, trillar ur damallsvenskan och GFC avslutar säsongen med seger.

– Som lag ska vi absolut vara nöjda. Vi får med oss ett cupguld, silver och CL-plats, sen svider det lite att vi inte når hela vägen i ligan, säger Hammarlund om säsongen som nu är över.

För 25-åringen själv har säsongen inneburit djupa dalar och höga toppar – skador har varvats med mål och landslagsuttagningar. – Den har varit väldigt upp och ner, en väldigt konstig säsong. Först att ta sig tillbaka från skadan förra året och sen åka på en ny skada. Men det är väldigt skönt att avsluta på topp med landslagsuttagning och att kunna bidra i damallsvenskan.