Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uefa-delegation med Thomas Walfridsson, Göran Havik, Tiziano Gaier, Lotta Frantzich och Malgorzata Chrzanowska besöker Gamla Ullevi inför Champions League-finalen på arenan i maj 2021. Bild: NICKLAS ELMRIN

Göteborg får högsta betyg – inför första Champions League-finalen på svensk mark

Efter två dagars studiebesök i Göteborg är Uefas betyg på Gamla Ullevi som värd för damernas Champions League-final 16 maj 2021 högsta möjliga.
– De upplever oss som extremt motiverade och entusiastiska, säger Svenska Fotbollförbundets projektledare Göran Havik.

Ett bättre inledande omdöme går sannolikt inte att få. Nu återstår ”bara” att göra jobbet och skapa ett toppklassevenemang med eller utan coronarestriktioner.

Där ligger den stora utmaningen när Sverige för allra första gången står värd för en Champions League-final.

LÄS MER: Göteborg värd för Champions League-finalen: ”Superglad”

– Vi vet ju inte hur det ser ut i maj månad. Vi vet inte ens hur det ser ut i november när Uefa kommer nästa gång. Vi har enats om att starta det som är rimligt att starta, säger Göran Havik.

Det exkluderar exempelvis biljettförsäljningen. Den avvaktar arrangörerna med in i det sista.

– När vi pratar om promotion och biljettförsäljning har vi enats om att ett eventuellt biljettsläpp blir så sent som möjligt. Vi vill inte gå till biljettförsäljning och sälja biljetter som vi sedan inte får utnyttja, säger Svenska Fotbollförbundets projektledare vidare.

Tre möjliga scenarier

Det styrs av utvecklingen av den pågående covid-19-pandemin. Ett första publiktest på ett Uefa-evenemang genomförs i samband med supercupfinalen mellan Bayern München och Sevilla i Budapest 24 september.

Faller det väl ut används erfarenheterna för att i samklang med gällande nationella regelverk anpassa finalarrangemanget.

Matchen blir den första Champions League-finalen på svensk mark. Bild: NICKLAS ELMRIN
Matchen blir den första Champions League-finalen på svensk mark. Bild: NICKLAS ELMRIN

I nuläget finns tre scenarier:

• Plan A är att det spelas som Svenska Fotbollförbundet, Got Event och Gbg & Co hoppas, med publik.

• Plan B är att matchen genomförs med reducerad publikkapacitet.

• Plan C att det blir spel utan någon publik alls.

– Vi pratar inte om inställt evenemang i det här läget, förtydligar Göran Havik.

LÄS MER: ”2021 ska vi spela Champions League-final”

Uefas representanter, klubbfinalchefen Tiziano Gaier och finalens projektledare Malgorzata Chrzanowska, har under två dagar i första hand bekantat sig med arenan.

– Arenan är som den här. Sedan kommer evenemanget. Hur löser man det på den befintliga faciliteten? Det är den stora nyckeln, menar Göran Havik.

Det var 29 maj 2019 som Sverige och Göteborg officiellt tilldelades finalmatchen. Ett första möte mellan Uefa och Svenska Fotbollförbundet var inplanerat till hösten 2019, men sköts av organisatoriska skäl hos Uefa upp till mars 2020.

Kort förberedelsetid

Då slog coronaviruset till och sköt på kick-off-mötet till september 2020. En kraftig försening med andra ord.

– Nu har vi sju-åtta månader på oss, det är väldigt kort tid för ett globalt evenemang. Vi känner oss väldigt trygga från vår sida. Vi hade en väldigt genomarbetad ansökan, säger Göran Havik.

Ytterligare två Uefa-besök är planerade, ett i november och ett februari.

Göran Havik är Svenska Fotbollförbundets projektledare för evenemanget. Bild: NICKLAS ELMRIN
Göran Havik är Svenska Fotbollförbundets projektledare för evenemanget. Bild: NICKLAS ELMRIN

Finalens kostnadsbudget understiger i nuläget inte tio miljoner, där merparten ligger på arrangörslandet. Den ekonomiska risken tas helt och hållet av Uefa.

Thomas Walfridsson är projektledare på Got Event och ser fram emot få arbeta med finalen och fortsätta utveckla damfotbollen.

– Just att få en Champions League-final är fantastiskt, säger han.

Lotta Frantzic är projektledare på Gbg & Co och har ett tydligt drömscenario.

– Det är att vi skapar ett fantastiskt evenemang som man kommer ihåg och som allt pratar om. Som friidrotten tidigare eller EM 2013.

”Ett av de största vi haft”

Göran Havik har arbetat med olika mästerskap och evenemang sedan 1990-talet och försöker värdera hur stort det är att få arrangera en Champions League-final.

– Prestigemässigt när vi tittar i backspegeln kommer det här vara ett av de största vi har haft. För att det är Champions League. En Champions League-final, säger han.

Finalen blir den andra som arrangeras skild från herrfinalen. Den första spelades i Budapest 2019, 2020 års final flyttades från Wien till San Sebastian i Spanien på grund av corona.

– Sedan Uefa tog beslutet att göra dam-Champions League till en egen final har intresset och prestigen gått upp rejält. Samma sak gäller antalet tv-bolag och sponsorer. De lägger mycket kraft på damfotbollen. Det känns att det är på en helt annan nivå än vad damturneringen var för bara 4-5 år sedan, säger Göran Havik.

Vilka lag som kommer till Göteborg i maj återstår att se. Helt klart är att fler stora klubbar har blandat sig i leken de senaste åren – även det en bidragande faktor till det ökade intresset.

Fler resande supportrar

– Nu är det Barcelona, Bayern München, Chelsea och Arsenal, de riktigt stora klubbarna. Det bidrar till en mycket större uppmärksamhet och på sikt en mycket större publikintresse. Det är inte långt borta innan vi får betydligt fler resande supportrar till de här matcherna än vad damfotbollen hittills har haft, säger Göran Havik.

Thomas Walfridsson är Got Events projektledare för Champions League-finalen och hoppas att ungdomarna ska få chansen se matchen på plats. Bild: NICKLAS ELMRIN
Thomas Walfridsson är Got Events projektledare för Champions League-finalen och hoppas att ungdomarna ska få chansen se matchen på plats. Bild: NICKLAS ELMRIN

Thomas Walfridsson drömmer om ett fullsatt Gamla Ullevi 16 maj och Göteborg FC som ett av lagen.

– Vi vill såklart ge vår största målgrupp, ungdomarna, en chans att se finalen på plats. Det är drömmen.

Efter tvådagarsbesöket i Göteborg lyfter Uefas delegation fram två saker.

– Nummer ett är vår erfarenhet som organisatör av Uefa-evenemang samt att arenan har använts vid ett tidigare Uefa-evenemang (EM 2013). Det absolut bästa är att de upplever oss som extremt motiverade och entusiastiska att leverera, inte bara en fotbollsmatch utan en Uefa-match, säger Göran Havik.

LÄS MER: Göteborg enda kandidat till CL-final

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.