Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: NICKLAS ELMRIN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg dominerar i damseriernas topp

Göteborg med omnejd och damfotboll är en fin kombination för tillfället. Just nu finns det serieledare i alla serier från damallsvenskan till division 4 från området.

Det är mitten av september och fotbollsserierna går mot sitt slutskede. Potentiella sluttabeller räknas, viktiga matcher ringas in i kalendern. För flera av fotbollslagen från Göteborgsregionen ser avslutningen av säsongen ut att bli spännande. För är det serieledare du vill se ska du rikta blicken hitåt. En snabb genomgång av seriepyramiden visar att Storgöteborg kan stoltsera med serieledare på alla divisioner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göteborg FC besegrade komfortabelt Linköping i helgen med 4–2 och mycket pekar på att en direkt avgörande guldmatch kommer spelas mot Rosengård i sista omgången. Ett SM-guld för klubben skulle innebära Göteborgs största framgång på damsidan sedan Jitex vann damallsvenskan 1989.

LÄS MER: Orust nära serieseger: "Våra chanser är goda"

Kungsbacka går starkt

Men det finns mer att glädjas åt. I Elitettan strax därunder har Kungsbacka kopplat greppet om en direktplats i fotbollens finrum. Med sju matcher kvar att spela och Hallandsderby mot IF Böljan att vänta på fredag leder klubben serien en poäng före jagande Örebro. Skulle Kungsbacka knipa en plats i damallsvenskan (för första gången i klubbens snart femåriga historia) kan det ändå finnas ett lokalt lag i svensk fotbolls näst högsta serie kommande säsong.

LÄS MER: "För varje spelare som lämnat har vi blivit starkare"

Precis som de senaste åren jagar nämligen Jitex en återkomst i eliten. Den anrika föreningen som sedan degraderingen från Elitettan 2015 misslyckats i kvalet upp från division 1 två år i följd. Nu hoppas Jitex, som har ett försprång på fem poäng ned till tvåan IFK Norrköping, att tredje gången ska bli gillt.

Och de lokala glädjeämnena slutar inte där. I såväl division 2 som division 3 och 4 finns serieledare från väst. Orust FC är en het kandidat till att återvända till division 1 kommande år och i trean ser Tollereds IF/Floda BoIF ut att gå mot en glasklar förstaplats. I seriepyramidens nedersta skikt, division 4, lovar säsongen hittills gott för både Lerum och Landvetter vars respektive B-lag leder serierna och är på väg uppåt.

Situationen är väsensskild från fjolåret. Då balanserade Göteborg FC på nedflyttningsstrecket i damallsvenskan, Hovås Billdal åkte ur elitettan och Jitex misslyckades som tidigare nämnt i kvalet tillbaka till eliten. Samtidigt kunde en kartläggning visa att antalet damlag hade halverats sedan 1985.

LÄS MER: Göteborgs Fotbollförbund om damfotbollens kris

2018 ser, åtminstone på elitsidan, ut att bli ett betydligt trevligare år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.