"Gärningen mot Sana var planerad"

ANNONS
|

I sin slutplädering citerade hon just Tobias Sana.

- När han hördes här i rätten sa han att agerandet var ett straff mot fotbollen, sa hon och fortsatte:

- Det är så sant, jag kan bara hålla med. Det är sådana här händelser som kan leda till att matcher måste spelas på stängda arenor, eller att ingen vågar ta med sina barn på en fotbollsmatch i framtiden. Det är helt oacceptabelt, betonade hon.

Poliser vittnade

29-åringen var åtalad på åtta olika punkter. Sex av dem var supporter-relaterade och kopplade till IFK Göteborgs matcher. I samtliga fall nekade 29-åringen till brott. Resterande två fall gällde ringa dopingbrott som han erkänt.

ANNONS

Gällande "fotbolls-brotten" i Stockholm och Göteborg 2015 och 2016 ansåg Ann-Sofi Prahl att gärningarna var styrkta.

Försvaret menade dock att bevisen, vittnande supporterpoliser och filmade händelser, inte höll hela vägen och att åtalen därför ska ogillas.

Ann-Sofie Prahl hävdade förstås motsatsen och ansåg att den sammanlagda påföljden för brotten bör bli fyra månaders fängelse.

"Gärningen var planerad"

Misshandeln, knallskottet mot Sana, ser hon som allvarlig och menar att den har ett högre straffvärde än normalt.

- Det vara bara stor tur att konsekvenserna inte blev värre för Sana, betonade hon.

Åklagaren ansåg att gärningen var planerad och avsiktlig och att gärningsmannen inte brydde sig om konsekvenserna för den förre IFK-spelaren.

- Tobias Sana, numera i Malmö FF, var på plats för att görs sitt jobb som professionell fotbollspelaren när han utsattes och skadades, betonade hon.

- 29-åringen väntade till Sana, som värmde upp, var ensam. Då maskerade han sig och kastade. Kort efter tog han av maskeringen och då syns hans ansikte tydligt, menade åklagaren och hänvisade till filmaterialet.

Förstörde för många

29-åringen hävdade bestämt att det inte var han på bilderna. Däremot medgav han under förhandlingen att han var på matchen den 27 april i fjol, något han nekat till under polisförhören.

ANNONS

Följden av den uppmärksammade händelsen blev att matchen mellan Blåvitt och MFF avbröts och att Malmö senare tilldömdes seger med 3-0.

- Den här händelsen förstörde för så många. Sportsligt och ekonomiskt för IFK Göteborg förstås – men också för alla äkta supportrar, de som kom för att se fotboll, men som i stället fick se matchen avbruten. Den här typen av brott är ett samhällsproblem eftersom de ställer till det för så många, inte minst arrangörer betonade åklagaren i sin slutplädering.

Göteborgs tingsrätt meddelar dom den 27 januari.

ANNONS