Göteborgsspelare dominerade när Sverige krossade Lettland

Göteborgsspelare dominerade när Sverige besegrade Lettland med 7-0 i EM-kvalet på Gamla Ullevi på torsdagskvällen – och närmade sig EM i England 2022. Avgörande match mot Island på tisdag.
– Vi har elva måls försprång på Island, konstaterar Peter Gerhardsson.

|

Göteborgs FC:s bidrag till startelvan mot Lettland var målvakten Jennifer Falk och innermittfältaren Julia Zigiotti Olme och anfallaren Pauline Hammarlund.

På bänken startade Filippa Curmark, Rebecka Blomqvist och Julia Roddar, medan Stina Blackstenius är tillgänglig först till tisdagens avgörande match mot Island.

Julia Roddar ersatte skadade Lina Hurtig i den 35:e minuten och Filippa Curmark kom in för Caroline Seger i minut 61.

Sista halvtimmen hade fem av de elva svenska spelarna på planen Göteborg FC som klubbadress.

Matchen föregicks av att det svenska damlandslaget knäböjde ett par sekunder, i en protest mot rasism och som en del i ”Black Lives Matter”-rörelsen som vuxit sig allt starkare även inom idrotten.

Mål i debuten för Curmark

Sverige satte tonen direkt och tog ledningen redan i matchens första minut genom Lina Hurtig. Efter 13 minuter hade Anna Anvegård och Olivia Schough utökat den svenska ledningen till 3-0.

Där och då började vi undra om Peter Gerhardssons landslag skulle nå rekordnoteringen från 2010, 17-0 mot Azerbajdzjan. I paus var siffrorna uppe i 5-0 efter ytterligare två mål från Magdalena Eriksson och Pauline Hammarlund. Lettland fick knappt röra bollenn.

Efter paus gjorde Pauline Hammarlund sitt andra mål för kvällen när hon – återigen – nickade in 6-0. Inhoppande Filippa Curmark fastställde slutresultatet till 7-0 med ett skott i nättaket i 85:e minuten. Matchen var Curmarks debut i landslaget.

För Pauline Hammarlund var det fyra år sedan senaste starten i landslaget. Skavanker och skador har ställt till det. Två mål och flera bra chanser i övrigt blev facit mot Lettland.

– Det är alltid kul att göra mål när man spelar. Jag tycker att vi gjorde en bra match. Det är trångt och tajt och det är inte mycket ytor man får, säger Pauline Hammarlund.

Siffrorna kunde ha varit mycket större. Bland annat hade Pauline Hammarlund en bra målchans när hon just efter 5-0-målet kunde ha nickat in sitt andra mål för kvällen.

– ”Pallo” har funnits med i tankarna hela tiden mot den här typen av motstånd. Man vill ha en sådan spelare som är bra på huvudet och är hänsynslös i boxen. Hon har visat det även i allsvenskan. Det är en sådan spelare som passar bra mot Lettland, säger den svenske förbundskaptenen.

Passar hon bra mot Island också?

– Det får vi se då.

Gällande målrekord för damernas fotbollslandslag är 17-0 och sattes i VM-kvalet mot Azerbadzjan på Gamla Ullevi 2010. I det laget spelade både Caroline Seger och Nilla Fischer. Göteborgsinslagen den gången var tremålsskytten Linnea Liljegärd och tvåmålsskytten Sara Lindén.

Gerhardsson med nollan intakt

Peter Gerhardsson efterträdde Pia Sundhage som förbundskapten för det svenska damfotbollslandslaget efter EM 2017. Därefter har Sverige spelat sex landskamper på Gamla Ullevi, vunnit samtliga och ännu inte släppt in ett enda mål. Den totala målskillnaden efter segern mot Lettland är 29-0.

Vinner Sverige tisdagens kvalmatch mot Island på Gamla Ullevi är EM-platsen säkrad. De tre bästa grupptvåorna samt tre vinnare i playoff mellan övriga sex grupptvåor gör värdnation och de nio gruppvinnarna sällskap i nästa sommars 16-lagsturnering.

– Starten var riktigt bra. Vi gjorde inget spelmål senast, nu hade vi fyra. Vi har elva måls försprång på Island, konstaterar Peter Gerhardsson.

Sverige avslutar kvalspelet mot Slovakien 1 december.

EM spelas på tio arenor i England i juli 2021, däribland Old Trafford i Manchester och Wembley i London.

I den senaste EM-turneringen nådde Sverige kvartsfinal och föll där mot de blivande Europamästarna från Nederländerna.

Avslutningsvis kan vi berätta att den svenska målvakten Jennifer Falk var felfri. Hon fick inget skott mot sig.