Göteborgsfotbollen tillåts spela för publik

Nu kan det komma publik, om än max 50 personer, till breddfotbollsmatcherna i Göteborg. Det meddelade Svenska fotbollförbundet under måndagen.
– Vi tycker att det är en klok anpassning, säger Bert Andersson, ordförande på Göteborgs fotbollförbund.

ANNONS
|

De flesta känner till det vid det här laget. Max 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster, vilket har påverkat samhället i stort – inte minst idrotten.

Men Svenska fotbollförbundet har valt att rekommendera klubbarna inom breddfotbollen i Sverige att inte ta in någon publik över huvud taget.

Anledningen var att man ansåg det vara svårt för små klubbar att hantera begränsningen.

Nu har SvFF valt att häva den här rekommendationen.

Från division 2 och neråt, på både dam- och herrsidan, får klubbarna nu släppa in max 50 personer under matcherna.

”Det kan göras vid matcher på inhägnad idrottsplats eller annat kontrollerat plan- eller arenautrymme, förutsatt att föreningen kan följa gällande rekommendationer kring smittspridning och social distansering”, skriver förbundet på sin hemsida.

ANNONS

LÄS MER:Se mötet mellan Göteborgs DFF och Qviding FIF

Beslutet välkomnas av Göteborgs Fotbollförbunds ordförande Bert Andersson.

– Vi tycker att det är en klok anpassning, konstaterar han.

Men rekommendationen kommer dock med en viss begränsning. Den gäller nämligen för lagen som har en inhägnad ”arena” där man kan begränsa inflödet av publik.

– Rätt många lag spelar ju på våra gamla vallar som ofta är inhägnade – Majvallen, Mossens IP. Det finns rätt många där man kan begränsade, säger Bert Andersson.

LÄS MER:Marcus Waltilla på väg tillbaka efter skräckskadan

Svårkontrollerat för klubbar på Heden

Desto svårare blir det för lag som spelar på större områden där inflödet av folk är svårt att kontrollera – till exempel Heden.

– Där är det svårt. För vad är en åskådare? Är det han som går på cykelbanan och stannar till en stund, eller är det den som står vid plan?

Så vad gäller för de klubbarna?

– Som med mycket annat får den egna klokskapen gälla. Jag tror att många ungdomsföreningar har bett föräldrarna att inte komma och det kanske man ska fortsätta med, så man inte får någon stor ansamling.

– Sen kan man tänka sig att de som spelar, det finns väl åtminstone ett tiotal planer, där man kan begränsa kan hantera sin publik på ett annat sätt.

ANNONS

Hur viktigt är det för breddfotbollen att ta in publik?

– Det blir väl en liten annan upplevelse och stämning när du har lite publik. Jag tror inte att man ska vara naiv och tro att det här har någon ekonomisk påverkan på våra småklubbar.

Bert Andersson lägger till:

– Men känslan för fotboll och intensiteten får sig en liten knuff i rätt riktning.

LÄS MER:Lokalidrotten är tillbaka igen – här är matcherna GP sänder i augusti

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS