Kvällen innan midsommar kallade Göteborgs största domarklubb till krismöte – efter en vår fylld av allvarliga incidenter.
Kvällen innan midsommar kallade Göteborgs största domarklubb till krismöte – efter en vår fylld av allvarliga incidenter. Bild: Johan Rylander

Göteborgsdomarna kallade till krismöte: "Måste göra något"

Göteborgs fotbollsdomare har fått nog. Av våld, av trakasserier, av mordhot – och nu uppmanas domare att mer frekvent bryta matcher efter en minst sagt stökig vårsäsong.
– Det är inte fegt att bryta en match. Det är jävligt modigt, säger Roberto Incorvaia, ordförande i Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubb.

ANNONS
|

Det är dagen före midsommarafton – och många förbereder firandet av sommarens stora helg. Kanske köper sill, kyler nubben, knyter en vacker blomsterkrans eller samlar sju sorters blommor att lägga under huvudkudden.

Läs mer: Incidenterna som får domarkåren att slå larm

Men allt är inte riktigt normalt längre i fotbollens Göteborg.

Listan av anmälningar som GP tagit del av är både lång och skrämmande – och den blir allt längre.

Det är därför som 35 domare den här kvällen sitter på ett krismöte tillsammans med representanter från polis och fotbollförbund.

– Tajmingen är kanske inte den bästa dagen före midsommarafton, men vi måste göra något, säger Roberto Incorvaia.

ANNONS

Han är ordförande i Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubb, som samlat 200 av stadens domare. Det är 70 procent av alla som dömer – och många har fått nog av hot och våld i samband med fotbollsmatcher långt ner i åldrarna.

– Vi har det här mötet för att vi måste. Vi måste stå enade mot tråkigheterna, säger Incorvaia.

"Hur tar jag mig härifrån?"

Men tro inte att domarna ser sig som offer trots den hårda arbetsmiljön. Tvärt om.

En av punkterna på mötet är att förebygga – hur skapar domarna en bättre relation med spelare och ledare?

– Det finns alltid åtgärder som vi kan ta till – och måste ta till, säger George Jansizian.

Han dömer i tvåan, men siktar uppåt i seriesystemet. Jansizians föredrag – om bland annat vikten av komma i god tid till arenan, river ner applåder. En domare kan alltid förebygga med hjälp av regelkunskap, bra fysik och ett matchledarskap som skapar respekt.

Men det finns också delar av hans tal som skrämmer.

– Det allra första jag kollar när jag kommer till en arena – om det händer mig nåt här: Hur tar jag mig härifrån snabbast?

Han vill också se domarna bryta matcher – så fort det förekommer hot eller våld. Roberto Incorvaia håller med.

ANNONS

– Det är inte fegt att bryta en match. Det är jävligt modigt. Var kollegiala – för bryter inte du matchen så drabbas i stället nästa domare som kommer till samma ställe, säger han bestämt.

"Vi ska inte ta emot skit"

Domarna måste också våga anmäla – både till förbund och polis.

– Vi måste bli bättre på att anmäla, för anmäler vi inte brotten så finns de inte. Så enkelt är det, säger Roberto Incorvaia.

Det finns olika former av brott när fotbollen går över till något olagligt. Det kan vara misshandel eller olaga hot, eller bara ofredande.

– Vi ska inte tåla det! Det är min åsikt. Och därför ska vi hellre anmäla en gång för mycket än en gång för lite. Vi ska inte ta emot skit, säger en polis på plats.

Lag som återkommer

Domarna plockar fram olika förslag som ska skickas till Tävlingskommittén. En åtgärd är att sluta skicka domare till de problemlag som finns i seriesystemet.

– Det är återkommande lag som år efter år, av någon anledning, inte sköter sig. Min roll blir att påpeka det, ta fram en handlingsplan – för att lösa det på något bra sätt, säger Roberto Incorvaia.

En åtgärd är att ni inte åker på deras matcher?

ANNONS

– Ja, det har redan nu kommit in anmälningar från vissa domare som inte vill döma vissa lag. Det kan bli den följdeffekten. Vi måste få förbundet att titta på det här – och komma med en handlingsplan som tar oss vidare, säger Roberto Incorvaia.

Och den yttersta åtgärden är en strejk?

– Ja, det finns medlemmar som inte vill att vi ska skicka domare till vissa lag. Dit vill vi inte komma. Vi vill helst lösa allt innan dess.

ANNONS